Premieră: Descoperirea unui virus hibrid care reușește să treacă de sistemul imunitar al omului
În premieră, un virus hibrid, compus din două virusuri care au fuzionat, a fost identificat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow. Acest virus hibrid se comportă ca un cal troian care infectează celulele sănătoase, transmite Sciences et Avenir.
Este un fenomen inedit pe care cercetătorii nu l-au mai observat niciodată până acum. Pentru prima dată, ei au identificat acest virus hibrid. Este vorba de o fuziune a două virusuri respiratorii: gripa A (virusul gripei aviare sau al gripei porcine, de exemplu) și VRS (virusul respirator sincitial) care s-au unit într-o celulă infectată. Rezultatele sunt publicate în revista Nature Microbiology și aparțin unei echipe de cercetători din Glasgow.
Anual, la nivel global, aproximativ 5 milioane de persoane sunt spitalizate pentru gripa A (virusul gripei A). VRS este cauza unor infecții respiratorii severe la copiii sub cinci ani, dar poate, de asemenea, să infecteze și copii mai mari, inclusiv adulți. Dar este posibilă și o infectare cu două virusuri în același timp. Dar aceste virusuri nu au fost observate niciodată în aceeași celulă.
În mod normal, virusurile intră în competiție unul cu celălalt. Un virus infectează o celulă. Celula răspunde printr-o reacție antivirală și acest răspuns blochează, totodată, al doilea virus. Or, acum se observă că există alte tipuri de reacții, a subliniat profesorul Pablo Murcia, specialist în virusologie de la Universitatea din Glasgow pentru revista Sciences et Avenir.
Potrivit specialiștilor, virusul hibrid este mai periculos și pare să treacă de bariera sistemului imunitar. De asemenea, se pune întrebarea dacă această fuziune a avut loc doar între VRS și virsul gripei sau este posibil să se producă și între alte virusuri. Până acum noul virus hibrid nu a fost ”botezat”. Dar prof. Murcia i-a dat deja un nume: calul Troian.