Premieră: Grefa de celule sușe, o speranță pentru persoanele cu diabet de tip 1
Un pacient a terminat cu injecția zilnică cu insulină și de diabetul de tip 1 datorită celulelor sușe. Dacă această nouă abordare este confirmată și în cazul altor pacienți, diabetul de tip 1 ar putea deveni istorie pentru 10% dintre suferinzii de această boală.
Un bărbat din SUA, în vârstă de 64 de ani, suferind de diabet de tip 1 forma autoimună a bolii în care celulele producătoare de insulină sunt distruse, poate regla producția de insulină și glicemia fără a recurge la medicamente, datorită injectării de celule sușe în sânge.
Vertex, producător de biotehnologie care este autorul acestui test clinic, a ales această abordare la scară celulară. În pancreas, numai celulele beta pancreatice din insulele Langherans secretă insulină. Datorită unui protocol pus la punct la Harvard, celulele sușe embrionare au fost transformate in vitro în celule beta pancreatice. Acestea au fost injectate în sânge, înlocuind celulele ”defecte” din pancreas. Acest bărbat din SUA este primul pacient care beneficiază cu succes de acest protocol, transmite Futura Sante.
Înainte de această grefă, pacientul trebuia să-și injecteze 30-34 de unități de insulină zilnic pentru a supraviețui. Acum, el are nevoie doar de trei unități.
Etapa următoare constă în reluarea experimentului pe 17 pacienți din centre independente. Dacă succesul înregistrat cu primul pacient se repetă în cazul celorlalți, atunci este posibil ca diabetul de tip 1 să poată fi tratat cu o grefă de celule sușe diferențiate, dar cu prețul unui tratament imunosupresor pe viață. În acest sens, cercetătorii încearcă să facă sistemul imunitar să tolereze celulele sușe grefate.