Premieră în Europa: A apărut prima echipă de fotbal formată exclusiv din transsexuali
La primul meci jucătorii transexuali au îmbrăcat un echipament roz-albastru, după culorile steagului LGBT.
Premieră în fotbalul masculin european:prima echipă de transsexuali care fac parte din clubului britanic TRUCK United FC, înfiinţat în ianuarie 2021, a disputat pe 31 martie, de Ziua Vizibilităţii Transgenderilor, primul meci de fotbal din Europa în fața a 500 de suporteri, împotriva echipei Dulwich. Managerul echipei, Lucy Clark, este considerat din 2018 de Asociația de Fotbal din Anglia (FA) primul arbitru transexual din fotbalul britanic. Tot el a organizat la TRUCK United FC prima echipă feminină transexuală de fotbal din lume, în 2022. La primul meci disputat, băieţii transexualii de la TRUCK United FC au intrat pe teren într-un echipamentul albastru – roz, culori ce apar pe steagul LGBT.
Arthur Webber (FOTO), căpitanul primei echipe de fotbal masculin de transexuali din Europa, a declarat după meci că TRUCK United FC a fost înființat inițial cu scopul de a strânge bani pentru postul de radio Trans Radio UK, însă acum își propune să facă din fotbal un sport mai incluziv și să conecteze comunitatea transexualilor. Webber a mai spus că echipa pe care a condus-o în calitate de căpitan la primul meci s-a format după ce el a lansat un apel pe Twitter, adresat bărbaților transexuali care doreau să joace fotbal.
Ulterior, acesta a adunat o echipă de 11 persoane, care a inclus chiar și o vedetă TV britanică, Ash Palmisciano, care joacă primul personaj transexual din telenovela „Emmerdale”.
Fan al Arsenal, Arthur Webber este implicat în grupul de fani LGBTQ “Gay Gooners” și participă frecvent la meciurile disputate pe stadionul Emirates.
- Transexualii au primit interzis în alte sporturi
La finalul primului meci diputat de echipa sa, Arthur Webber a spus că primirea pozitivă de către suporteri i-au dat speranță pentru viitorul reprezentării transexualilor în fotbal și nu numai, în contextul în care acesta s-a disputat într-un moment dificil pentru comunitatea LGBT, ca urmare a faptului că mai multe federaţii sportive le-au interzis sportivilor transexuali să participe la unele competiţii oficiale. In atletism, World Athletics a interzis recent unor femei transexuale să concureze la evenimentele feminine în așteptarea unei noi revizuiri a regulilor, iar în rugby federaţia internaţională a interzis, încã din iunie 2022, femeilor transgender să joace în meciurile internaționale feminine. Tot atunci, Federația Internațională de Înot (FINA) a votat pentru aprobarea unei noi politici ce restricţionează sportivilor transgender să concureze în competițiile pentru femei.
Căpitanul primei echipe de fotbal masculine din fotbalul european, Arthur Webber, speră că federaţia Engleză de Fotbal (FA) să nu urmeze exemplul altor organisme de conducere ale sportului și să interzică persoanelor transsexuale să concureze: „Sper că FA să nu cedeze presiunii din partea trollilor de pe internet și a transfobilor. Sper că vor face doar ce este corect”.