Jocul s-a răspândit în Orient, ajungând până în China, Japonia și India. De-acolo a fost preluat de englezi, care l-au adus în Europa și au transformat polo într-un sport al elitelor.
Jocul seamănă cu hocheiul. Doar că participanții sunt călare, iar în loc de crosă au o tijă lungă, prevăzută la capăt cu un fel de ciocănel. Se joacă în echipe de câte trei, iar scopul este de a introduce o minge mică în poarta formației adverse.
Evident că jocul presupune cai deosebit de bine antrenați, ca și călăreți excelenți, dar și cu abilități de mânuire a mingii.
În epoca modernă acest sport a devenit răspândit în întreaga lume. Există o federație internațională, un canal de televiziune dedicat și, desigur, campionate mondiale. Ba chiar tricourile bărbătești cu revere au preluat numele „polo”, fiind specifice echipamentului adoptat pentru acest sport!
În România, însă, până acum, polo nu a avut practicanți.
În acest week-end, la Singureni Manor, un domeniu aflat la aproximativ 40 km. de București, a avut loc primul turneu de polo din România.
Evenimentul, derulat pe parcursul a trei zile, a fost sold-out. La turneu a participat și Reto Gaudenzi, președintele și fondatorul World Polo Cup. La deschiderea turneului, el a spus: „De-a lungul ultimilor 46 de ani am avut ocazia să joc și să organizez jocuri de polo de-a lungul și de-a latul lumii. În acest week-end am marea onoare să organizez, aici, la Singureni Manor, turneul cu numărul 100, ceea ce este un moment important în cariera mea!”.
Cristina Roșu, proprietare domeniului Singureni, care a fost sufletul acestei premiere, a declarat:„Această competiție marchează o premieră istorică în România. Nimic nu îți dă o satisfacție mai mare decât a fi parte din a introduce și a începe construirea unei noi tradiții, a uneia despre care sperăm că va cuceri inimile românilor. Eu cred că ei se vor îndrăgosti de acest sport incredibil!”
La Turneu au participat patru echipe, din Azerbaidjan, Elveția, Malta și SUA. Jucătorii profesioniști, unii dintre cei mai renumiți în lume au încântat publicul cu jocul lor, deosebit de spectaculos.
La începutul competiției, Gheorghe Zamfir a oferit un minirecital, iar tânărul campion olimpic David Popovici a vorbit despre aprecierea și susținerea sa pentru participanți. Tot el a fost cel care a aruncat mingea în teren pentru începutul primului meci.
Comentariul în limba engleză a fost făcut de Jan-Erik Frank, cunoscut ca „Vocea polo-ului”, în dialog cu Maximilian Radu Munteanu, care a relatat în limba română.
Fără îndoială că acest sport își va câștiga adepții săi printre români, atât printre cei care își vor permite să-l practice, dar, mai ales, printre spectatori.