Premieră în transplanul renal: Cercetătorii au schimbat grupa sanguină a unui rinchi de la un donator
Cercetătorii britanici au reușit să modifice grupa sanguină a trei rinichi prelevați de la pacienți decedați. Este o performanță în avantajul pacienților cu insuficiență renală, care ar permite creșterea numărului de grefe renale, transmite Top sante.
Doi cercetători de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit au reușit să modifice grupa sanguină a trei rinichi proveniți de la donatori decedați, în așa fel încât să aibă grupa 0 universală. Pentru această performanță cei doi cercetători britanici au avut nevoie doar de câteva ore.
Una din marile probleme în cazul unui rinichi donat pentru a fi transplantat este compatibilitatea cu primitorul, cu grupa sanguină a acestuia, subliniază profesorul în chirurgia transplantului Mike Nicholson.
Astfel, o persoană cu grupa sanguină A nu poate beneficia de transplantul unui rinichi prelevat de la o persoană cu grupa sanguină B și invers. Dar rezultatul publicat recent în British Journal of Surgery ar putea permite creșterea semnificativă a numărului rinichilor disponibili pentru transplant, deoarce grupa 0 poate fi folosită în cazul tuturor pacienților, indiferent de grupa lor sanguină.
Pentru obținerea acestei performanțe, cercetătorii au folosit un dispozitiv de perfuzie normotermică. El se conectează la rinichiul uman pentru a trece sânge oxigenat prin organ cu scopul de a-l conserva cât mai bine.
Încrederea noastră a crescut după ce, la început, am aplicat o enzimă pe un țesut renal și am constatat foarte repede că antigenele erau eliminate. După aceasta noi știam că procesul era realizabil și că trebuie să extindem experimentul aplicând enzima pe rinichiul de dimensiuni normale, spune Serena MacMillan, doctorandă a prof. Nicholson.
Această enzimă acționează ca ”foarfecele celulare” pentru a elimina markerii grupelor sanguine (A și B), care căptușesc vasele de sânge ale rinichilor, și a face ca organul să dobândească automat grupa 0, grupa universală.