Premieră în ultima sută de ani: Niciun etnic român nu a intrat în CL Sfântu Gheorghe
UDMR a obținut toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, deoarece nicio altă formațiune politică participată nu a atins pragul electoral necesar pentru a obține locuri. Cu 78,84% din voturi, UDMR a câștigat detașat alegerile, în timp ce celelalte partide au obținut procente mult mai mici: PSD 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formațiuni maghiare sub 3%.
Primarul Antal Arpad, care a fost reales pentru al cincilea mandat cu susținerea UDMR, a menționat că pentru prima dată în ultimii 100 de ani, Consiliul Local din Sfântu Gheorghe va fi format exclusiv din consilieri UDMR. El a propus formarea unui consiliu consultativ cu reprezentanții partidelor democratice, respectiv PSD, PNL și USR, pentru a asigura un dialog instituțional cu comunitatea românească din oraș.
Antal Arpad a exprimat îngrijorarea sa că niciun partid românesc nu a reușit să obțină locuri în Consiliul Local, subliniind importanța reprezentării unei comunități atât de mari. El intenționează să colaboreze cu liderii celor trei partide democratice într-un consiliu consultativ pentru a consulta și a lua decizii importante pentru oraș, precum bugetul sau chestiuni legate de instituțiile de învățământ și cultură, într-un efort de a menține un dialog instituțional între administrație și comunitatea românească.
„Vreau să transmit către românii din municipiu Sfântul Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice – USR, PSD şi PNL şi o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură şi aşa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a declarat Antal Arpad.