Premieră mondială: Haarlem, orașul care vrea să interzică publicitatea la… carne pentru a preveni modificările climatice
Primarul localității Haarlem (Olanda) vrea să interzică publicitatea la carne în spațiul public până în 2024. Decizia este radicală. Astfel, Haarlem vrea să devină primul oraș din lume care interzice publicitatea la carne în spațiul public din motive de impact asupra climei, potrivit unei măsuri care trebuie să intre în vigoare în 2024, transmite HuffPost.
Orașul Haarlem cu 160.000 de locuitori, din apropierea Amsterdamului, dorește să excludă publicitatea la carnea care provine din ferme industriale, afișată în spații închiriate de municipalitate, cum ar fi mijloace de transport în comun, ecrane etc., cadrul juridic al acestei măsuri urmând să fie definit.
Măsura susținută de partidul ecologist GroenLinks a fost adoptată de consiliul municipal al Haarlem la sfârșitului lui 2021. Ea a trecut aproape neobservată până în urmă cu o săptămână, când operatorii de publicitate au fost notificați cu această măsură. A câștiga bani ca municipalitatea, care închiriază spațiu publicitar pentru produse care accelerează încălziarea climei, contravine politicii orașului, a declarat pentru AFP, miercuri, Ziggy Klazes, consilier municipal GrenLinks.
Odată aplicată, măsura va face din Haarlem ”primul oraș din Țările de Jos și chiar din Europa (și din lume ) care interzice publicitatea la ”reaua” carne în spațiile publice, subliniază Ziggy Klazes.
Interzicerea ar viza toată carnea ce provine din crescătorii intensive și ar include reclamele la lanțurile fast-food, a mai declarat Klazes pentru AFP.
Și la călătoriile cu avionul, mașinile pe benzină…
Mai multe orașe olandeze au decis deja să interzică publicitățile la călătoriile cu avionul, la mașinile pe benzină și la industria combustibililor fosili. Haarlem vrea să adauge și carnea pe această listă.
Dar potrivit profesorului de drept administrativ Heraman Broring de la Universitatea Groningue, această interzicere poate fi considerată un atentat la libertatea de expresie, subliniază cotidianul olandez Trouw.
De asemenea, măsura a provocat critici din partea sectorului industriei cărnii și a unor partide politice, care văd în aceasta o formă de cenzură și de stigmatizare. ”A interzice publicitatea din motive de origine politică este aproape dictatorial, a declarat într-un comunicat Joey Rademaker, consilier municipal BVNL (dreapta) din Haarlem.
Producerea cărnii contribuie la defrișarea pădurilor, la modificare climatică, emanații de gaze cu efect de seră, pierderea biodiversității și la degradarea ecosistemelor, folosind și o cantitatea semnificativă de apă dulce.
Aproximativ 95% din olandezi se hrănesc cu carne, din care 20%, zilnic, potrivit ultimelor date oficiale, publicate în august 2021 de Oficiul central olandez pentru statistici (CBS).