Premieră mondială: O tânără cu diabet de tip 1 își produce propria insulină!

Publicat: 03 oct. 2024, 10:09, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră mondială: O tânără cu diabet de tip 1 își produce propria insulină!
diabet de tip 1 insulină celule stem

O tânără în vârstă de 25 de ani, afectată de diabet de tip 1, își produce propria insulină. Este o premieră mondială, care constă în folosirea celulelor stem reprogramate.

Tânăra din China a fost tratată de diabet de tip 1 datorită propriilor celule stem reprogramate. Este o metodă care îi permite de peste un an să mănânce dulciuri și să producă propria insulină. Rezultatele acestei experiențe de pionierat au fost prezentate în revista Cell.

Boală autoimună

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care apare spontan la copil și adolescent. Limfocitele T (globule albe) încep să identifice celulele beta pancreatice ca fiind celule străine organismului pacientului și să le elimine. Or, aceste celule beta produc un hormon esențial pentru reglarea glicemiei: insulina. Fără insulină, concentrația glucozei (zahărului) în sânge este anormal de mare, ceea ce duce la complicații la nivelul inimii și vaselor de sânge. Ireversibil până acum, diabetul de tip 1 se ține sub control cu ajutorul unui tratament cu insulină pe care pacienții îl fac toată viața.

Un caz izolat, dar promițător

Această tânără din Tianjin (China) a beneficiat de o grefă din propriile celule stem. Acestea sunt celule neutre, încă  eMaenediferențiate, care se transformă ulterior în celule specializate.

În cazul acestei tinere, celule stem au fost transformate pornind de la celule deja specializate, respectiv celule stem pluriportente induse. Concret, cercetătorii au luat țesut adipos de la pacientă, pe care l-au transformat în celule stem datorită unui cocktail de molecule mici. Este o veritabilă provocare. Aceste celule stem au fost apoi transformate în celule endocrine pancreatice potrivit unui protocol special, explică profesorul Raphael Scharfmann, cercetător la INSERM și pionier în domeniul celulelor beta pancreatice.

Datorită acestor noi celule endocrine din pancreas, pacienta reușește să-și producă propria insulină după doar trei luni de la grefă.

Deși această premieră este încurajatoare, ea rămâne un caz izolat și deocamdată nu este un tratament care să fie disponibil pentru toți pacienții cu diabet de tip 1. ”Nu este pentru toată lumea”, avertizează prof. Scharfmann.

Trebuie ținut seama și de profilul foarte special al acestei paciente. Pe lângă diabetul de tip 1 apărut în adolescență, ea suferă și de alte boli, a avut un transplant de ficat și pancreas și urmează tratament imunosupresor (pentru a maximiza șansele de reușită ale grefei de ficat), precizează prof. Scharfmann.

Cercetătorii înșiși spun că nu știu exact de ce această tehnică a funcționat la această pacientă și nu s-a întâmplat la fel anterior, în cazul altor pacienți. Elementul cheie al acestei premiere ar putea fi tratamentul imunosupresor pentru grefa ficatului pe care îl face această tânără, care ar fi permis o mai bună asimilare a propriilor sale celule reprogramate. De asemenea, poate și locul inovator de injectare – mușchii abdominali  – a jucat și el un rol în această performanță medicală.