Premieră națională la Institutul Inimii din Cluj Napoca: Implantare de stimulatoare cardiace fără sondă
În premieră în țara noastră, la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, doi medici – dr. Roșianu Horia și dr. Popa Iulia – au realizat implantarea cu succes a primelor două stimulatoare fără sondă.
Pentru această performanță medicală, cei doi medici au efectuat un training de pregătire teoretică și practică în centrul din Bordeaux.
Pacienții care au beneficiat de aceste stimulatoare, printre cele mai performante din lume, sunt un bărbat în vârstă de 78 de ani, cu mai multe afecțiuni cardiace și intervenții chirurgicale, și o femeie în vârstă de 79 de ani.
”Operațiile au decurs foarte bine, fără complicații sau incidente și au fost supravegheate, în calitate de procter, de către prof. dr. Dariusz Jagielski din Wroclaw-Polonia, căruia îi mulțumim pentru participarea și ajutorul acordat la demararea pentru prima dată în Cluj-Napoca și în țară a implantarii stimulatoarelor cardiace fără sondă (leadless pacemakers-Medtronic MICRA transcatheter pacing systems)”, se precizează într-un comunicat al Institutului Inimii din Cluj Napoca.
Stimulatorul MICRA este un sistem de pacing transcateter. O capsulă mică în care este înglobat tot sistemul electronic și bateria, care are patru ancore din nitinol pentru fixarea direct în miocardul ventricular.
Există categorii de pacienți care au indicație fermă pentru implantarea unui stimulator: pacienți vârstnici, fragili, cu comorbidități: afecțiuni vasculare, insuficiență renală în program de dializă (cu cateter sau fistulă), diabet zaharat, sclerozări sau ocluzii venoase secundare radioterapiei pentru diverse neoplazii.
Implantarea sistemelor convenționale de pacing se realizează prin abordul venos al sistemului cav superior, cel mai adesea prin intermediul venei cefalice sau, atunci când din motive anatomice acest abord nu este posibil, prin puncționarea venei subclaviculare, se mai precizează în comunicatul Institutului.
Trebuie precizat că sistemele convenționale se poate solda deseori cu pneumotorace, complicație care crește mult timpul și costurile de spitalizare și poate pune în pericol viața pacientului. De asemenea, sistemele folosite până acum pot fi implicate într-o serie de complicații; infecție, depoziționarea sondei, perforație, risc de fibroză excesivă la vârful sondei etc.