Premieră: O terapie nouă contra cancerului de sân agresiv
Franța este prima țară europeană care introduce o terapie inovatoare, ce mărește durata de supraviețuire în cazul pacientelor cu o formă de cancer de sân agresiv, anunță Nouvel Obs.
La acest tratament numit Trodlevy au acces 78 femei diagnosticate cu cancer de sân agresiv. Tratamentul permite prelungirea duratei de supraviețuire cu mai multe luni, însemnând o speranță în așteptarea altor terapii.
Contra acestui cancer ”există în sfârșit un tratament promițător produs de un laborator american, care se numește Trodlevy, a declarat recent ministrul Sănătății francez, Olivier Veran. Franța este prima țară europeană în care câteva paciente pot să beneficieze de acest tratament până ce medicamentul va fi produs în cantități importante. Oficialul francez a dat asigurări că tratamentul va avea autorizație de folosire precoce și va fi disponibil începând cu 1 noiembrie.
Tratament cu anticorpi și chimioterapie
Noua terapie se adresează femeilor afectate de un cancer în mod special agresiv, numit ”triplu negativ, cu metastaze și considerat ”eșec terapeutic”, după ce s-au administrat alte două tratamente. Fabricată de laboratorul american Gilead, noua terapie reprezintă un tratament cu anticorpi combinat cu chimioterapie.
Cancerul triplu negativ afectează aproximativ 15% dintre paciente, respectiv 9.000 de noi cazuri anual, tratamentele fiind rare și adesea puțin eficace, informează Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța.
Terapii ineficiente
Această formă de cancer se caracterizează prin faptul că nu prezintă niciun marker (receptori hormonali sau proteina HER2) la suprafața celulelor maligne, susceptibil de a răspunde la o terapie precisă, existentă. În cazul femeilor bolanve, adesea tinere (40% au vârste sub 40 de ani), riscurile de recidive sunt de 30% în primii trei ani de la primul diagnostic.
În caz de recidivă cu metastaze, prognosticul acestui cancer nu s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani în lipsa unor terapii eficiente.
Cancerul de sân triplu negativ metastazat nu se vindecă și este asociat cu o rată de supraviețuire la cinci ani de 11,3%.