Premieră: țigara electronică cu prescripție medicală?!
Autoritățile britanice ar putea pune țigara electronică pe piața medicamentului, sperând ca astfel, să convingă pe câți mai mulți fumători să renunțe la această dependență, anunță Nouvel Obs.
Este o premieră, în Anglia, țară în care acest produs se vinde legal. De altfel, țigara electronică se vinde legal în multe alte țări, cu câteva excepții (Brazilia, Japonia, Qatar…). Dar nicio țară până acum, cum este Anglia, nu a considerat acest produs ca tratament medical.
Potrivit unui articol din ”Times”, de la sfârșitul săptămânii trecute, Agenția Națională a Medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) tocmai a anunțat că a modificat directivele anterioare, în sensul că e-lichidul țigaretelor electronice este un produs pe care medicii pot să-l recomande pacienților lor.
Mesaj pozitiv
Pentru directorul Institutului de cercetări în privința adicției de tutun, Peter Hajek, acesta este un mesaj pozitiv adresat fumătorilor care vor să renunțe la această dependență.
Totuși, solicitat de BBC, profesorul de la Universitatea din Londra se întreabă dacă fabricanții sunt pregătiți să plătească prețul pentru ca produsul lor să devină un medicament aprobat.
Țigările electronice nu sunt inofensive, dar pare că sunt mai puțin periculoase comparativ cu cele clasice, în măsura în care nu produc monoxid de carbon și gudron, compuși foarte periculoși.
Pe de altă parte, țigările electronice conțin la rândul lor o serie de substanțe chimice nocive.
Potrivit BBC, produsul ar trebui să fie testat în mod riguros înainte de a fi vândut pe piața medicamentelor din Marea Britanie.
În 2019, aproximativ 64.000 de britanici au decedat din cauza consumului de tutun. Potrivit Departamentului englez pentru Sănătate, 6 milioane de britanici sunt fumători.
Crize de astm, riscul de a reveni la țigara clasică!
Profesorul doctor Florin Mihălțean de la Insitutul Național de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, spune că vaporii emanați de țigara elecronică în aerul dintr-un spațiu închis au în compoziție o substanță, ce mărește riscul de astm în cazul unor persoane.
De asemenea, prof. Mihălțean subliniază că țigara electronică este mai frecventă printre adolescenți și că, de fapt, aceasta nu numai că întreține dependența, dar adesea facilitează trecerea la țigara tradițională.