Premierul britanic Keir Starmer a fost nevoit să își schimbe contul de e-mail din cauza hackerilor ruși

Publicat: 03 feb. 2025, 18:59, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Premierul britanic Keir Starmer a fost nevoit să își schimbe contul de e-mail din cauza hackerilor ruși

Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, a fost obligat să renunțe la contul său personal de e-mail după ce Centrul Național de Securitate Cibernetică a avertizat că acesta ar fi putut fi compromis de hackeri susținuți de Kremlin. Incidentul s-ar fi petrecut în 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, pe vremea când Starmer era liderul opoziției.

Potrivit unei investigații publicate de Politico, informația apare în cartea „Get In: The Inside Story of Labor Under Starmer”, semnată de jurnaliștii Patrick Maguire și Gabriel Pogrund. Publicația menționează că atacul cibernetic nu a fost confirmat oficial, dar măsurile de securitate luate imediat indică o amenințare reală.

Restricții drastice pentru protejarea datelor

În urma avertizării primite, șefa de cabinet a lui Starmer, Jill Cuthbertson, le-a interzis angajaților să îi trimită e-mailuri liderului laburist „sub nicio circumstanță”, fără a le oferi explicații suplimentare. Ulterior, Starmer a decis să își schimbe adresa de e-mail și să implementeze autentificarea în doi pași pentru a preveni alte posibile atacuri.

Acesta nu este un caz izolat – mai mulți oficiali britanici au fost vizați de atacuri cibernetice. Fosta prim-ministru Liz Truss, pe când ocupa funcția de ministru de externe, a avut telefonul compromis, iar fostul șef al serviciului de informații MI6, Richard Dearlove, a fost și el ținta hackerilor ruși.

Atacuri cibernetice pe mai multe fronturi

Grupurile de hackeri suspectate că au legături cu Kremlinul au desfășurat multiple operațiuni cibernetice împotriva Occidentului și Ucrainei. La sfârșitul anului 2024, aceștia au reușit să șteargă un registru de stat important din Ucraina, deși autoritățile au declarat că datele au fost recuperate fără probleme majore.

În plus, hackerii ruși au lansat un chatbot fals, „Reserve+”, pe Telegram, pentru a fura date personale ale cetățenilor. Victimele erau convinse să descarce un fișier malițios sub pretextul sincronizării datelor cu aplicația oficială.