Premierul Ciolacu a dezvăluit ce se întâmplă cu dronele rusești: ”Avem o poliție aeriană foarte bine întărită”
În urma incidentelor recente legate de drone rusești care au avariat infrastructura la punctul de trecere Orlivka-Isaccea, premierul Marcel Ciolacu a oferit clarificări privind situația securității aeriene din România. La începutul acestei luni, o dronă rusească a avariat elemente de infrastructură în zona menționată, generând îngrijorări legate de protecția spațiului aerian românesc.
„Au intrat (drone) în spațiul aerian, dar nu au avut ținte pe teritoriul României. Cunoaștem traseul dronei perfect, Ministerul Apărării și aliații știu perfect ceea ce se întâmplă în spațiu aerian. Avem, știți foarte bine, o poliție aeriană foarte bine întărită„, a declarat Ciolacu, subliniind controlul strict pe care autoritățile române îl au asupra spațiului aerian.
Premierul a adăugat că, în cazul în care o dronă ar avea o țintă pe teritoriul României, măsurile de apărare ar fi luate imediat. „Dacă este vreo dronă care intră în spațiul aerian având o țintă civilă sau militară, acea dronă va fi dată jos, fără excepție„, a spus Ciolacu, asigurând populația că legislația va fi modificată pentru a întări aceste măsuri.
El a subliniat că, din punctul său de vedere, nu există motive de îngrijorare în privința acțiunilor legale în caz de interceptare a dronelor: „Nu se pune problema să nu putem trage (asupra dronei) pentru că nu avem legi sau pentru că (își pune cineva problema că) va răspunde, de parcă răspunde cineva că dai (jos) o dronă care se îndreaptă către o școală sau o casă sau o unitate militară.”
Premierul a oferit detalii tehnice despre capacitățile de monitorizare, menționând că România folosește tehnologie avansată pentru a urmări dronele care intră în spațiul aerian. „Avem Inteligență Artificială, vedem direcția, se măsoară. Nu sunt drone care își schimbă traiectoria. Deci știm și greutatea (…) avem (informații în mod) detaliat„, a explicat el.
În ceea ce privește riscurile pentru populația din zonele de frontieră, Ciolacu a subliniat că România rămâne o țară sigură, chiar și în contextul conflictului din Ucraina. „România e o țară sigură. Ce cade la 10 metri, la 50 de metri, sunt dronele lovite de artileria ucraineană. Acolo n-ai cum să intervii. Cad foarte aproape„, a concluzionat premierul.