Ciolacu, un premier hotărât: Reformarea urgentă a aparatului de stat, chiar în an electoral
Deși suntem în an electoral, premierul Marcel Ciolacu nu se ferește să spună că va duce până la capăt și cu orice risc reforma bugetară pe care a pornit-o.
Ciolacu insistă asupra faptului că trebuie făcută curățenie în aparatul bugetar central, după care vor urma administrațiile locale. De asemenea, se va merge și pe reașezarea sistemului fiscal.
”Exclus! Nici vorbă să mărim taxele. Pe domnul Boloș l-am rugat să comunice mai puțin. Dânsul se refera la Jalonul 207, care se referă la sistemul fiscal.
Eu sunt un fan al impozitării progresive, dar nu exclud ca să rămână cota unică, dar cota unică să fie cota unică. Nu poți să iei un teren de 10.000 de euro, să-l vinzi cu un milion de euro și ai impozit tot de 1%. Nicăieri în lume nu se întâmplă asta.
La sistemul de impozitare progresivă, nu vorbim de salarii. La cota unică să fie aceeași cotă unică pentru toți. La venituri excepționale, oriunde în lumea asta, se impozitează diferit, o cotă care crește în funcție de valoare….(…) Iertați-mă, dar nu se poate să n-am cotă unică, să n-am digitalizare la nicio primărie din țară, să nu se știe câte terenuri ai și cât se plătește, dar în același timp și să am și cea mai mare evaziune fiscală din PIB. Să am cel mai mare ghem de TVA din Europa. Nu se poate continua așa!”, spune Marcel Ciolacu.
Premierul mai precizează că reforma aparatului central de stat va fi continuată de cea din administrațiile locale.
”Suntem în an electoral și avem alegeri peste 60 de zile. N-am nicio reținere să spun lucrurile astea. Sunt ferm convins că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm!”, arată premierul.
În același timp, Marcel Ciolacu mai spune că România nu-și mai poate permite să continue cu actualul sistem bugetar, dar în niciun caz nu se va ajunge ca posturile de la stat să fie tăiate „cu toporul”.
„Toată lumea așteaptă această reformă de 30 de ani, este nevoie și de o reformă administrativă, fără doar și poate. Nu făcut un paușal în funcție de câți locuitori sunt, ci făcute strategic. Noi suntem pe sistemul administrativ francez, e mai stufos. România nu poate suporta un sistem bugetar ca cel în care suntem acum. Nu va duce la dezvoltare un astfel de sistem bugetar”, a mai precizat Ciolacu.