Premierul Ciolacu rămâne cu copia sabiei lui Ştefan cel Mare, turcii cu originalul
Sabia domnitorului moldovean Ştefan cel Mare se află în continuare la turci, însă autoritățile din România nu-și pierd speranța că într-o bună zi ea va ajunge în țară. Deocamdată, trebuie să ne mulțumim cu cele două copii, dintre care una se află în biroul premierului.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Ankara la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, că se poartă discuții în acest sens.
„Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru… şi una…, făcute de acelaşi armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase şi a fost donată la Putna. Avem discuţii pe acest subiect”, a spus Marcel Ciolacu.
Istoricii încearcă de mai bine de 400 de ani să afle cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci. Arma, cu o importantă valoare istorică se află în continuare la muzeul Topkapî din Instanbul.
Sabia nu este o simplă armă, ci are și o însemnătate pentru români. Aceasta ar fi fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.
Cum a ajuns sabia lui Ștefan cel Mare la turci?
Una dintre teoriile vehiculate este aceea potrivit căreia, Ştefan cel Mare şi-a predat sabia turcilor, în momentul în care a fost învins.
O altă variantă este jefuirea visteriei domneşti de către turci.
La aceste teorii se mai adaugă și cea potrivit căreia, sabia ar fi ajuns în mâna turcilor la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș.
Atunci, fiul lui Ștefan cel Mare a pierdut domnia și s-a refugiat în Transilvania.Turcii ar fi profitat de ocazie și ar fi jefuit tezaurul Moldovei.
De precizat este și faptul că Palatul Topkapî, a fost reședința sultanilor otomani timp de aproximativ de 400 de ani.