Premierul Ciolacu se întâlnește vineri cu echipa FMI aflată la București
![Premierul Ciolacu se întâlnește vineri cu echipa FMI aflată la București](https://media.puterea.ro/hdlbxCa-XTpZfNPXLBNbG_mkT04=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/guvern1.jpg)
Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni, la Palatul Victoria, cu echipa Fondului Monetar Internațional aflată în vizită la București.
Întrevederea va avea loc vineri, de la ora 13,00, conform agendei premierului.
Vineri, echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional se va întâlni cu oficiali ai Băncii Naționale a României (BNR). Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va avea o întrevedere cu șeful Misiunii, Joong Shik Kang.
Delegaţia FMI nu a cerut României măsuri drastice financiare, majorări de taxe sau alte măsuri de austeritate, a dat asigurări ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, care s-a întâlnit, joi, cu noul şef al misiunii FMI în România, Joong Shik Kang.
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV
După întâlnirea de joi, de la Ministerul Finanțelor, ministrul Tanczos Barna a prezentat concluziile discuțiilor.
“Prin restabilirea treptată a echilibrului bugetar, vom putea evita exact acele măsuri dureroase pe care România a fost nevoită să le ia în timpul crizei din 2009 şi care, pe bună dreptate, încă generează temeri în rândul opiniei publice cu privire la vizitele Fondului Monetar Internaţional. Delegaţia Fondului Monetar Internaţional se află într-o vizită de lucru informală la Bucureşti şi, contrar zvonurilor alarmiste din ultimele zile, nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.
Tanczos Barna a precizat că, în cadrul discuţiei cu reprezentantul instituţiei financiare internaţionale, a reafirmat angajamentul autorităţilor române de a reduce deficitul bugetar şi de a crea un stat mai suplu în următorii 7 ani, mărind alocările pentru investiţiile care susţin economia.
“Am fost de acord că România trebuie să îşi recâştige încrederea partenerilor internaţionali şi a investitorilor, iar acest lucru este posibil doar prin respectarea angajamentelor asumate şi prin aducerea stabilităţii şi predictibilităţii în finanţele ţării. Primul pas l-am făcut deja, prin adoptarea bugetului, iar acum este necesară o implementare consecventă”, a subliniat sursa citată.