Premierul Ciolacu semnează mai multe memorandumuri de înţelegere cu Qatar. Proiecte de 15 miliarde euro
Vizita oficială a premierului Marcel Ciolacu în Qatar a debutat, miercuri, cu o întâlnire la Amiri Diwan, sediul conducerii Qatar-ului, unde prim-ministrul român a fost primit de şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, premierul şi ministrul de Externe al statului.
Cei doi înalţi oficiali au o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii în plenul celor două delegaţii.
Urmează apoi o ceremonie de semnare a unor memorandumuri de înţelegere în mai multe domenii – economie, energie, agricultură (ANSVA), digitalizare şi comunicaţii (ANCOM).
Cum arată agenda premierului
Premierul Ciolacu mai are programate și alte întâlniri: este vorba de o întâlnire cu şeicul Faisal bin Qassim al-Thani, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Statul Qatar, precum și o alta cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii din Qatar (QIA), fondul suveran de investiţii al statului qatarez.
Din delegația oficială română mai fac parte ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.
Declarații Marcel Ciolacu în cadrul conferinței de presă cu premierul Qatar-ului
„Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei sale realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. Avem un plan comun concret iar toate aceste oportunităţi de investiţii le voi detalia împreună cu miniştrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o voi avea astăzi cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial.
Prioritatea este Portul Constanța care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est.
Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța pentru a juca un rol cheie de platformă logistică și în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei. Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze în ceea ce privește managementul și operațiunile portuare, dar și digitalizarea și dezvoltarea portului.
De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov.
Vorbim de proiecte mature care pot fi realizate în parteneriat public-privat. Am solicitat ca toți miniștrii prezenți să își prezinte proiectele și să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiții în România”, a declarat Marcel Ciolacu.