Premierul din Papua Noua Guinee este prima persoană vaccinată cu AstraZeneca pentru a demonstra că este sigur
În Papua Noua Guinee, au ajuns cele 8.000 de doze de vaccin AstraZeneca donate de guvernul australian. Prima persoană care s-a vaccinat a fost premierul țării insulare care a vrut să demonstreze că vaccinul „este unul sigur”.
Primele doze de vaccin AstraZeneca au ajuns în Papua Noua Guinee, urmând să fie administrate lucrătorilor din domeniul sanitar și oficialilor, scrie The Guardian.
Prim-ministrul țării insulare, James Marape, a declarat că vaccinarea nu este obligatorie. Premierul a ajuns pe stadionul național de fotbal din capitala țării, Port Morseby.
„Am decis să fiu primul inoculat din cauza părerilor contradictorii cu privire la vaccinare, mai ales că jumătate din populația țării este împotrivă. Am venit aici pentru a mă vaccina și pentru a le arăta cetățenilor că sunt în siguranță”, a fost mesajul transmis de premier jurnaliștilor.
Au fost depistate 271 de noi cazuri de Covid-19 și cinci decese, ducând în total la 5.620 de cazuri de Covid-19, cu 56 de decese cunoscute.
Marape a spus că cele 8.000 de doze de AstraZeneca furnizate de Australia vor continua să fie administrate săptămâna aceasta și vor fi „opțional” disponibile pentru toți lucrătorii din domeniul sănătății.
Marape a fost însoțit marți de secretarul în Ministerul Sănătății, dr. Osborne Liko, și de prof. John Vince de la școala de medicină și știință UPNG, care au fost, de altfel, vaccinați.
„Lucrăm îndeaproape cu guvernul chinez. Odată ce vaccinurile din China sunt eliminate de către consiliul medical, vom aduce și asta. Ne uităm la toate opțiunile pentru a ne asigura că vaccinurile Covid-19 sunt disponibile opțional pentru Papua Noua Guinee. Ne gândim să aducem lucrători din domeniul sănătății din străinătate pentru a ne sprijini medicii și asistentele din prima linie”, a mai continuat premierul țării insulare.
De la zero cazuri la o criză sanitară
Papua Noua Guinee se confruntă cu un val de infectări asociat unei „epidemii majore” care a izbucnit în februarie. Ţara care în iunie nu înregistra cazuri de îmbolnăvire se află acum în pragul unei crize sanitare, cu rate de pozitivare de 70% la oamenii care vin cu simptome în spital, transmite Adevărul.ro.