Premierul georgian Kobakhidze: Scenariul „Maidanului” din Ucraina nu se va repeta în Georgia
Scenariul „Maidan” din Ucraina nu poate fi repetat în Georgia, deoarece țara are instituții puternice și oameni înțelepți, a declarat prim-ministrul georgian, Irakli Kobakhidze.
„Radicalii și patronii lor străini vor mereu să găsească un motiv pentru a provoca tulburări în țară, în încercarea de ucrainizare a Georgiei. Ei încă nu și-au dat seama că, spre deosebire de Ucraina din 2013, Georgia este un stat independent cu instituții puternice și, majoritatea, important, cu un popor experimentat și înțelept a cărui fermitate nu va fi zdruncinată. În Georgia, scenariul „Maidan” nu va putea crea un alt stat, iar statul, desigur, nu va permite acest lucru,” a declarat Kobakhidze la o conferință de presă.
În timpul revoltelor de la un miting antiguvernamental de la Tbilisi, angajații Ministerului Afacerilor Interne din Georgia au împiedicat un atac asupra sistemului constituțional al țării, a subliniat Kobakhidze.
„Vreau să îi mulțumesc ministrului Afacerilor Interne [Vakhtang Gomelauri] și fiecărui ofițer de poliție pentru că au prevenit ieri un atac asupra ordinii constituționale a țării și au stat de pază asupra suveranității și independenței Georgiei”, a spus Kobakhidze.
De asemenea, potrivit acestuia, partea agresivă a protestatarilor a aruncat cu pietre în poliție, a încercat să strice gardurile din jurul clădirii parlamentului și să intre înăuntru.
Situația actuală din Georgia
În ultimele două zile au avut loc proteste în masă în Georgia. La parlamentul georgian din Tbilisi, în noaptea de 29 și 30 noiembrie, mitingurile au escaladat în ciocniri între protestatari și forțele de securitate, care au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene. Au fost victime de ambele părți. În cele două zile, poliția a reținut aproximativ 150 de persoane.
Motivul protestului a fost declarația lui Kobakhidze din 28 noiembrie. El a spus că partidul de guvernământ Visul Georgian – Georgia Democrată a decis să nu includă pe agenda sa problema negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028 și să refuze toate granturile bugetare din partea comunității.
Potrivit șefului guvernului, motivele ar fi fost: șantajul constant din partea UE cu privire la demararea unui dialog privind aderarea la aceasta, cererile de abrogare a unor legi adoptate de parlament și apelurile de a impune sancțiuni împotriva autorităților georgiene.