Premierul și ministrul de Interne, la locul inundațiilor devastatoare. Au fost luate primele măsuri: ‘Suntem în stare de alertă!’
Premierul Marcel Ciolacu a efectuat, sâmbătă, o vizită în județul Galați, una dintre cele mai afectate zone de inundații din România. În cadrul vizitei, acesta a anunțat o serie de măsuri concrete pentru sprijinirea cetățenilor afectați de calamități și pentru gestionarea situației de criză.
Ciolacu a precizat că autoritățile au creat rapid o celulă de criză la Consiliul Județean Galați, iar prioritatea principală este salvarea vieților omenești. Acesta a subliniat că toate resursele logistice necesare pentru intervenții rapide sunt disponibile, inclusiv elicoptere trimise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Ministerul Apărării Naționale (MApN).
De asemenea, Ciolacu a anunțat că, în regiunile izolate, unde legăturile rutiere au fost distruse de ape, armata va interveni direct pentru a ajuta populația.
„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean Galați. Prioritatea, cum este și normal, este salvarea de vieți omenești. În acest moment, cum este și normal, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, au venit și cu elicopterele de la Situații de Urgență, MApN este pregătim pentru orice intervenție.
Mai mult, în zonele în care s-au rupt legăturile și nu se poate ajunge, MApN se implică direct. În acest moment, am hotărât dislocare a tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit pentru casele distruse. Domnul ministru de interne, împreună cu domnul Raed Arafat au venit și cu Jandarmeria, vom amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate pentru cazuri de urgență. Domnul primar deja s-a gospodărit cu locuri în școală”, a afirmat premierul.
În ceea ce privește ajutoarele materiale, premierul a declarat că guvernul a hotărât trimiterea de alimente, pături și containere de dormit pentru persoanele ale căror locuințe au fost distruse.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, au adus și echipe din Jandarmerie pentru a monta două tabere de urgență în apropierea zonelor sinistrate.
De asemenea, primarul din zonă a amenajat deja locuri de adăpost în școli pentru cetățenii afectați. Ciolacu a avertizat că precipitațiile vor continua în noaptea următoare, dar într-o intensitate mai redusă față de cea din noaptea precedentă.
Totodată, premierul a menționat că există riscuri de inundații și în județul Vaslui. Autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția precipitațiilor și au decis să trimită avertizări directe către cetățeni, prin sistemul Ro-Alert, pentru a preveni eventuale pierderi de vieți omenești.
Ce măsuri au fost luate împotriva inundațiilor
Ciolacu a dat asigurări că Guvernul va pune la dispoziție toate resursele necesare, iar infrastructura va fi reparată cu prioritate pentru a facilita circulația și reluarea activităților economice.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat, la rândul său, primele măsuri luate în urma inundațiilor devastatoare, care au provocat decesul a patru persoane. Acesta a explicat că peste 160 de cadre de la ISU au fost mobilizate, împreună cu forțe din Jandarmerie și Poliție.
În total, au fost evacuate peste 160 de persoane și au fost salvate 95 de vieți. Ministrul a subliniat că s-a intervenit cu toată tehnica disponibilă, inclusiv elicoptere, iar forțe de rezervă sunt pregătite să fie trimise din alte județe, dacă va fi nevoie. De asemenea, se pregătesc tabere pentru refugiați în caz de necesitate.
„Am intervenit cu toate trupele. Am adus forțe. Peste 160 de cadre de la ISU. Au fost puse în pregătire trupe din Jandarmerie și Poliție. Peste 160 de persoane evacuate și 95 de vieți salvate. Din păcate avem 4 decese. Am intervenit cu toată tehnica din dotare.