Premierul Thailandei a fost destituit, după numirea unui ministru condamnat la închisoare
Premierul Thailandei, Srettha Thavisin, a fost demis miercuri de către Curtea Constituțională, fiind acuzat de încălcarea normelor etice prevăzute de Constituție. Decizia a fost luată cu o majoritate de 5 la 4, după ce Srettha a fost acuzat că a numit în funcție un ministru care fusese condamnat la închisoare în 2008. Judecătorul Punya Udchachon a anunțat oficial decizia curții, punând capăt mandatului prim-ministrului.
Premierul Thailandei, demis
În urma anunțului, Srettha Thavisin a declarat că respectă hotărârea instanței și a subliniat că, pe parcursul celor aproape 12 luni cât a deținut funcția, a încercat să conducă țara cu integritate.
„Respect decizia. Repet că, timp de aproape un an în această funcție, am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a conduce țara cu onestitate”, a declarat liderul presei de la sediul guvernului din Bangkok.
Această decizie survine într-un context politic tensionat în Thailanda, unde la începutul lunii august, Curtea Constituțională a dizolvat și partidul de opoziție Înainte, la doar un an după ce acesta a obținut o victorie semnificativă la alegerile parlamentare. Decizia a fost luată pe fondul unor acuzații conform cărora partidul ar fi amenințat stabilitatea monarhiei thailandeze, un subiect extrem de sensibil în această țară.
Fostul lider al partidului Înainte, Pita Limjaroenrat, împreună cu alți membri de conducere, au fost interziși de la deținerea unor funcții publice pentru o perioadă de zece ani. Partidul a fost acuzat de acțiuni anticonstituționale, după ce a propus relaxarea restricțiilor impuse criticilor la adresa monarhiei, restricții ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare.
Deși măsura dizolvării partidului nu a surprins analiștii politici sau membrii partidului, aceasta a fost percepută ca o încercare de a suprima o mișcare politică care a câștigat un sprijin considerabil în rândul tinerilor și al progresiștilor din Thailanda.
În ultimele zile, partidul difuzase pe rețelele sociale un videoclip în care afirma că „dizolvarea unui partid politic poate distruge o organizație legală, dar nu poate opri o ideologie.”
Deși partidul Înainte a câștigat alegerile din mai 2023, nu a reușit să preia puterea, fiind blocat de opoziția forțelor conservatoare, inclusiv a senatorilor apropiați de armată. Adversarii lui Pita Limjaroenrat se temeau că partidul său va reforma legislația privind criticarea monarhiei, un subiect delicat în Thailanda, unde astfel de critici pot atrage pedepse severe.
După luni de tensiuni politice și eșecuri în a obține funcția de prim-ministru, Srettha Thavisin din partidul Pheu Thai (Pentru Thailandezi) a devenit prim-ministru în august 2023. Totuși, mandatul său a fost marcat de controverse și, în cele din urmă, de această destituire.
Dizolvarea partidului Înainte nu este un caz izolat în Thailanda. În 2020, predecesorul acestuia, Viitorul Înainte, a avut o soartă similară. Cu toate acestea, liderii acestor mișcări politice au afirmat că spiritul lor va continua, indiferent de numele pe care îl va purta următorul partid.