Premiile anului 2024 acordate de Bursa de Valori Bucureşti pentru cele mai performante companii listate

Publicat: 25 feb. 2025, 20:59, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Premiile anului 2024 acordate de Bursa de Valori Bucureşti pentru cele mai performante companii listate

Bursa de Valori a organizat pe 25 februarie o nouă ediţie a BVB Awards, în care a acordat pentru 18 categorii de premii pentru performaneţele obţinute de companii, fonduri, brokeri, în anul 2024, prin prisma cifrelor şi a randamentelor. Premiile au fost acordate şi prezentate de Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori (BVB), arată un comunicat al Bursei.

Mai jos, lista integrală a celor 18 premii.

  1. Listare anului 2024: Premier Energy (PE) – cea mai mare listare a unei companii antreprenoriale la Bursa de Valori. IPO de 140 mil. euro. “Ştim că există şi alte companii ca Premier şi ştim că pot profita de bazinul de investitori din România”, spune CEO-ul Jose Martin Garza.
  2. Cea mai tranzacţionată acţiune pe piaţa reglementată în 2024: Banca Transilvania (3,4 mld. lei). A ridicat premiul Daniela Secară, BT CP.
  3. Cea mai tranzacţionată acţiune pe AeRO. Simtel Team (55 mil. lei cât a fost pe AeRO – ulterior s-a transferat pe reglementat). Iulian Nedea, preşedinte: Au trecut 4 ani de la listare. Am reuşit să creştem cu 300% valoarea acţiunilor şi cifra de afaceri cu 800% şi profitul cu 900%. Listarea ne-a ajutat să realizăm aceste cifre. Transferul pe piaţa principală era un pas firesc.
  4. Premiul pentru consecvenţă în derularea de titluri de stat Fidelis. Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei: Sindicatul de intermediere s-a mărit, avem mai nou Tradeville şi Patria. Am început de la 0 prin 2015, 2016 în nişte structurui nu neapărat cele mai bune, după care în 2020 Fidelis a început cu emisiuni semestriale, anul trecut una la două luni şi am ajuns la frecvenţă lunară. Am ajuns la cifre pe care nici noi nu le puteam anticipa că le vom atinge cu resursele de retail. Unele ţări au ajuns la 20% serviciul datoriei persoanelor fizice în total datorie. Noi suntem la 6%. Avem outstanding de 60 mld. lei prin Tezaur şi Fidelis: este o distribuţie egală şi complementaritate bună. Avem în vedere îmunbătăţiri şi sperăm să atingem noi recorduri. Dialogul este şi cu partenerii care s-ar putea lezaţi de success. Nu ar trebui pentru că toţi banii pe care îi strângem îi redăm în sistem. De exemplu banii cash prin Tezaur intră ulterior în sistemul bancar.
  5. Cel mai mare randament pentru investitori al unei companii din BET-XT: Antibiotice Iaşi (ATB): 90%. Ridică premiul Liviu Vătafu, director juridic.
  6. Cel mai activ emitent pe sectorul de obligaţiuni corporate în 2024: Romgaz (500 mil. euro). Răzvan Popescu, CEO: Este o mândrie că suntem deschizători de drumuri pentru companiile din energie. Mai avem treabă, avem de ridicat 1 mld. euro – atât anul acesta cât şi anul viitor. Avem cel mai mare CAPEX în următorii doi ani din istoricul Romgaz.
  7. Cel mai mare randament pentru investitori din indicele BET-AeRO în 2024: Iproeb (70%). Mihai Marin, CEO Iproeb.
  8. Emitentul cu cea mai mare creştere a lichidităţii în 2024: Banca Transilvania (plus 1 mld. lei). Ridică Daniela Secară, CEO BT CP. Ne dorim să fie câţi mai mulţi emitenţi în această competiţie.
  9. Brokerul anului în 2024: Swiss Capital. Ridică Olimpiu Blăjuţ. Tranzacţii de 7,1 mld. lei, 22% din total. Ne dorim mai mult. Sentimentul meu este că încă jucăm în Europa League şi ne dorim să fim în Champions League.
  10. Brokerul anului pe AeRO pe acţiuni: 300 mil. lei şi cotă de piaţă de 30%. TradeVille. Alexandru Dobre, deputy CEO: 2024 a fost un an record, am depăşit 100.000 de clienţi. 70% dintre ei sunt clienţi activi.