Premiile Nobel nu țin cont de gen sau etnie. Ele vor fi acordate doar pentru meritele candidaților
Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe a anunțat că nu vor fi introduse cote de gen sau etnie în criteriile de acordare a premiilor Nobel. Goran Hansson, șeful Academiei, vrea ca oamenii de ştiinţă să câştige „pentru că au făcut cea mai importantă descoperire”.
Instituția care decernează anual premiile Nobel nu intenționează să schimbe criteriile de acordare a acestor distincții. Astfel, principalul criteriu rămâne meritul candidatului și implicit, reușita sa.
„Am decis că nu vom avea cote pentru gen sau etnie”, a spus Goran Hansson. El a precizat că decizia „este în conformitate cu ultimul testament al lui Alfred Nobel”.
Industriaşul şi chimistul suedez Alfred Nobel a lăsat prin testament, în 1895, cu un an înaintea morţii, înfiinţarea unor premii care să îi poarte numele.
„În final, acordăm premiul celor pe care îi considerăm cei mai merituoşi. Celor care au avut cele mai importante contribuţii”, a mai afirmat Hansson.
Doar 58 de femei au primit premiul Nobel în 120 de ani
De la prima ediţie, în 1901, și până în prezent, 58 de femei au primit premiul Nobel. Cercetătoarea Marie Curie a fost prima femeie laureată cu Nobel şi rămâne singura care a primit distincţia de două ori – pentru Fizică (1903) şi Chimie (1911).
Jurnalista Maria Ressa a fost singura femeie de anul acesta care a primit această distincție.
„Este trist că sunt atât de puţine femei laureate cu Nobel şi asta reflectă condiţiile inechitabile în societate, mai ales în trecut, dar care încă există. Şi sunt mult mai multe de făcut”, a declarat Hansson pentru AFP.
În ultimii ani, numărul femeilor laureat a crescut faţă de deceniile anterioare, iar Hansson a spus că acesta a crescut de la un nivel foarte mic:
„Ţineţi cont că doar aproximativ 10% dintre profesorii de ştiinţe naturale din vestul Europei şi America de Nord sunt femei, şi chiar mai puţin, dacă vorbim despre estul Asiei”.
Trebuie să crească numărul cercetătorilor femei
Șeful Academiei Suedeze spune că va fi avută în vedere sporirea procentului de femei cercetător invitate să nominalizeze şi a numărului femeilor parte din comitete, „dar avem nevoie de ajutor şi societatea trebuie să ajute aici”.
„Este nevoie de atitudini diferite faţă de femeile din ştiinţe, ca să aibă o şansă să facă aceste descoperiri care sunt premiate”, a adăugat Hansson.
Anul trecut, cercetătoarele Emmanuelle Charpentier şi Jennifer Doudna au devenit primele femei care au împărţit un premiu Nobel – pentru Chimie -, pentru dezvoltarea uneltelor de editare a ADN-ului. A fost prima dată când oricare dintre premiile Nobel a fost acordat exclusiv unor femei.
Între femeile care au primit, de-a lungul timpului, premii Nobel se numără activista Malala Yousafzai, care a primit Nobelul pentru Pace în 2014 alături de Kailash Satyarthi.
Virologul Françoise Barré-Sinoussi, a descoperit HIV şi a fost laureata Nobelului pentru Medicină în 2008. Autoarea Toni Morrison, ale cărei scrieri explorează realităţile dure ale rasismului în SUA, a fost premiată în 1993.
În 120 de ani au fost desemnați 975 de laureați Nobel
Din 1901 până în 2021, au fost desemnaţi 975 de laureaţi Nobel (dintre care 28 de organizaţii); 59 de premii au fost primite de 58 de femei; 6 persoane au refuzat distincţia, dintre care patru au fost forţate de regimurile din ţările lor.
Laureaţii din 2021 sunt: Medicină – David Julius şi Ardem Patapoutian; Fizică – Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi; Chimie – Benjamin List şi David MacMillan; Literatură – Abdulrazak Gurnah; Pace – Maria Ressa şi Dmitri Muratov; Economie – David Card, Joshua Angrist şi Guido Imbens.