Preoți cercetați penal pentru un parastas de pomenire a mareșalului Ion Antonescu
Trei preoți din județul Vaslui sunt cercetați într-un dosar penal după ce au organizat o slujbă de pomenire a mareșalului Ion Antonescu.
Conform vremeanoua.ro, este vorba de preoții Andrei Crețu, Neculai Bădărău și Adrian Buimac iar sesizarea a fost făcută Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei. Conform acestuia, ceremonia ținută în biserica Sf. Parascheva din Vaslui la începutul lunii iunie „a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală”.
Pe 8 iunie, la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează „cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, conform procurorului Alina Boboc.
Imediat după praznicul organizat preoții vasluieni, la care au mai participat și veterani de război, dar și profesori de istorie, Alexandru Muraru înainta sesizări la Ministerul de Interne și Parchetul General cu privire la cele petrecute în Biserica Sf Parascheva din Vaslui.
„Am urmărit cu surprindere și revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 02.06.2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești. Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă”, a spus la acea dată Muraru.