Presa austriacă: România, prima țară din UE care și-a epuizat bugetul în 2024 – „Ziua bugetului gol” a fost pe 24 octombrie
România, soră cu Austria. Și-au epuizat bugetul anual, dar Austria dă de mâncare la 9 milioane de guri, iar România la peste 19 milioane. Între țările Uniunii Europene, România este prima care și-a epuizat bugetul pe 2024, înainte de termen, la fel ca și Austria, care a consumat banii alocați cheltuielilor Statului, pentru 2024, scrie presa austriacă.
Totuși există o diferență de menționat. România are de ,,hrănit” 19.064.409 persoane, iar Austria trebuie să dea de mâncare unui număr de numai 9.158.750 oameni.
România, prima țară din UE care și-a epuizat bugetul.
În 2024, „Ziua bugetului gol” pentru România a fost pe 24 octombrie, mult înainte de media europeană, stabilită pe 8 decembrie. Acest lucru evidențiază provocările financiare majore ale țării, precum cheltuielile necontrolate și veniturile insuficiente la bugetul de Stat, scrie heute.at.
Și Austria este în impas financiar: Bugetul pentru 2024 epuizat din 7 decembrie
Pe 7 decembrie 2024, Austria a ajuns la „Ziua bugetului gol” – momentul în care toate veniturile statului au fost deja cheltuite, iar restul anului trebuie finanțat exclusiv prin împrumuturi.
Această situație reflectă o problemă majoră a finanțelor publice din Austria, amplificată de creșterea constantă a datoriei naționale și a cheltuielilor.
„Ziua bugetului gol” este un indicator utilizat de organizații economice precum Agenda Austria pentru a evidenția sănătatea financiară a statului.
În cazul Austriei, aceasta a fost atinsă pe 7 decembrie în 2024, o zi înainte de media Uniunii Europene, stabilită pe 8 decembrie.
În alte țări, gestionarea finanțelor publice este mai eficientă. De exemplu, Portugalia poate funcționa cu veniturile anuale până în ianuarie 2025, iar Danemarca chiar mai mult, până pe 19 ianuarie. În schimb, țări precum România, Slovacia și Polonia se confruntă cu probleme mai mari, epuizând bugetele încă din luna octombrie.
O datorie națională în creștere, în Austria
Un aspect alarmant este creșterea datoriei publice a Austriei. Din 1997, aceasta a urcat de la 64% la aproximativ 80% din PIB. În contrast, Suedia a reușit să-și reducă datoria de la 67% la 33% din PIB în aceeași perioadă, prin aplicarea unor politici stricte de limitare a cheltuielilor.
„Austria trăiește peste posibilitățile sale de ani de zile, iar povara datoriei continuă să crească,” avertizează economistul Dénes Kucsera de la Agenda Austria. Această tendință, spune el, pune în pericol stabilitatea economică a țării.
Impactul asupra negocierilor politice
Problema deficitului bugetar este un subiect central în negocierile de coaliție dintre ÖVP, SPÖ și NEOS. În lipsa unor reforme structurale și a unei politici eficiente de consolidare fiscală, Austria riscă să rămână blocată în această situație și în anii următori.
„Fără o politică reală de consolidare, Austria nu va reuși să iasă din capcana datoriilor,” a declarat Kucsera. Estimările pentru 2025 sugerează că „Ziua bugetului gol” va rămâne pe 7 decembrie, cu o ușoară îmbunătățire în 2026, când ar putea fi amânată pentru 8 decembrie.
Și în România, instabilitatea politică declanșată după alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, s-a reverberat puternic în economie, amplificând fenomenul ,,traiului pe datorie”.
Deficitul bugetar al României se va ridica la 8,6% din PIB în 2024 (pe metodologie cash), potrivit unui proiect de OUG publicat de Ministerul Finanțelor, adoptat de Guvern. Precedenta majorare a țintei de deficit, la 6,9% din PIB, a avut loc la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii septembrie.
Conform OUG, deficitul Bugetului General Consolidat al României ar urma să ajungă la 151,79 de miliarde de lei în 2024.