Prescripția îi scapă de închisoare pe administratorii unui parc de distracții unde a murit un copil de 16 ani
Ancheta a durat zece ani, iar în final, instanța a stabilit că faptele de care au fost acuzați cei doi administratori s-au prescris, astfel că a decis încetarea procesului.
Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat prin sentință definitivă în dosarul în care doi administratori ai unui parc de distracții din Eforie Nord au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă.
Un băiat de 16 ani a murit electrocutat după ce a intrat desculț pe puntea metalică din jurul pistei. Ancheta a durat zece ani, iar în final, instanța a stabilit că faptele de care au fost acuzați cei doi administratori s-au prescris, astfel că a decis încetarea procesului. Vor fi nevoiți, totuși, să plătească daune morale în valoare de 400.000 lei rudelor băiatului.
Tragedia s-a petrecut în data de 5 august 2013. Victima, un adolescent în vârstă de 16 ani, era la mare, la Eforie Nord, împreună cu un grup mai mare de prieteni. În ultima zi de vacanță, băiatul a mers împreună cu mai mulți copii să se joace în parcul de distracții amenajat în imediata apropiere a plajei.
Când băiatul a pus piciorul pe platforma metalică din jurul pistei de mașinuțe, a fost trântit pur și simplu pe burtă de acea platformă. Imediat, un martor a pus mâna pe băiat, încercând să-l salveze, dar la atingerea acestuia ”a fost aruncat circa patru metri pe plajă şi a suferit şi o arsură în palma mâinii stângi, cu care o atinsese pe victima căzută”, se arată în actul de acuzare.
Mai mulți trecători au sărit și ei în ajutor, au acoperit băiatul cu nisip, apoi un salvamar a încercat să-l resusciteze până la sosirea ambulanței. Manevrele, care s-au făcut de față cu zeci de turiști adunați în parc, curioși să vadă ce s-a întâmplat, nu au dat rezultate, adolescentul fiind declarat decedat.
După această tragedie, mai mulți turiștii au declarat autorităților că atunci când coborâseră pe platforma de așteptare pentru a prinde un loc la mașinuțe simțiseră la picioare furnicături specifice intrării în contact cu o sursă de curent electric, aşa că îi atrăseseră atenţia în acest sens unui angajat de la casa de bilete. De asemenea, chiar și o angajată a societății, care lucra în calitate de casieră, a arătat că, de-a lungul timpului, s-a întâmplat să simtă o ciupitură la atingerea cabinei casieriei, dar a susţinut că nu-şi amintea ca vreun client să-i fi atras atenţia că banda de aşteptare a pistei pentru maşinuţe electrocutează.
Un expert care a fost audiat, atât de organele de urmărire penală, dar și de către instanță, pentru a oferi anumite clarificări referitoare la producerea tragediei, a arătat că electrocutarea victimei a fost cauzată de inexistenţa unei prize de pământ (împământare) pentru legarea efectivă a pistei metalice pe care rulau electroscuterele, se arată în rechizitoriu. Este una dintre multe alte nereguli descoperite de anchetatori în parcul unde și-a pierdut viața băiatul de 16 ani.
Ancheta a stat pe masa procurorilor din Constanța cinci ani, din 2013 și până în 2018, când dosarul a fost trimis în judecată. Instanța de fond, Judecătoria Constanța, a decis încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor încă din ianuarie 2023. Procurorii au contestat prima sentință, însă Curtea de Apel a menținut-o, dar au acceptat să mărească valoarea daunelor morale cu o sută de mii de lei.