Preşedinta Senatului: Pentru România, digitalizarea reprezintă o prioritate pe agenda politică
Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat, luni la Conferinţa liderilor Parlamentelor din Uniunea Europeană, că digitalizarea este pentru ţara noastră o prioritate importantă pe agenda politică naţională.
La eveniment a fost evidenţiat faptul că digitalizarea reprezintă una dintre temele prioritare ale agendei europene curente.
Tendinţa de accentuare a importanţei domeniului este accelerată de contextul redresării economice post-criză, iar transformarea digitală reprezintă un instrument de dezvoltare a economiilor şi societăţilor europene, ce poate contribui la crearea de locuri de muncă, la intensificarea competitivităţii şi inovării în cadrul Uniunii Europene
„Pentru România, digitalizarea reprezintă o prioritate importantă pe agenda noastră politică naţională şi ne coordonăm eforturile instituţionale în această direcţie. Toţi actorii relevanţi lucrează pentru a face faţă acestei provocări în cel mai eficient şi benefic mod posibil pentru cetăţenii noştri, pentru mediul de afaceri şi pentru sectorul public. O atenţie specială acordăm accelerării acestui proces pentru a ne atinge obiectivele în acest domeniu, menţinând în acelaşi timp abordarea centrată pe cetăţean – ca principal beneficiar al proceselor de digitalizare ale administraţiei publice, precum şi eforturile de proiectare, implementare şi gestionare a soluţiilor digitale pentru sectorul public”, a spus Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.
Referitor la digitalizarea parlamentelor, dezbaterile conferinţei au fost axate pe oportunităţile şi riscurile noilor mijloace de comunicare digitală, precum şi pe modalitatea în care aceste mijloace transformă sfera publică şi, prin urmare, fundamentul democraţiei reprezentative – provocări pe care parlamentele trebuie să le ia în considerare.
A fost agreat faptul că politicile, strategiile, reglementările şi iniţiativele din domeniul digital trebuie să-şi găsească fundamentul în valorile europene, să respecte şi să protejeze drepturile cetăţenilor şi, în acelaşi timp, să răspundă unor nevoi concrete ale economiei şi societăţii europene.