Președintele Academiei Române: „România este înconjurată de țări care consideră că sacrificiul trebuie să meargă până la ultimul om. Nu câștigă nimic”

Publicat: 13 apr. 2025, 15:35, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Președintele Academiei Române: „România este înconjurată de țări care consideră că sacrificiul trebuie să meargă până la ultimul om. Nu câștigă nimic”
Foto-INQUAM-Photos-Ilona-Andrei.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat, sâmbătă seară, că România este înconjurată de țări care sunt „lipsite de simțul realității istorice” și care consideră că „sacrificiul trebuie să meargă până la ultimul om”.

Ioan Aurel Pop a spus acest lucru în alocuțiunea sa la simpozionul „Reziliența psihologică și istorică a românilor”. Evenimentul s-a desfășurat la Cluj-Napoca, și a fost dedicat reflecției asupra forței interioare și identității naționale.

Avem țări în jur, și nu vreau să le numesc, care consideră că sacrificiul trebuie să meargă până la ultimul om. Nu câștigă nimic. Se pierd popoarele care merg până la sacrificiu suprem. Popoarele mici și mijlocii se pierd în istorie, își pierd rostul. Învățați la școală de goți, huni, gepizi, avari, tătari, pecenegi, cumani – s-au dus. S-au topit în alte popoare. Și noi ne vom topi, probabil. Dar nu e bine să contribuim noi la această topire”, a spus Pop în fața audienței, conform Hotnews.ro

Președintele Academiei a subliniat că, spre deosebire de aceste exemple, poporul român a reușit de-a lungul istoriei să supraviețuiască tocmai prin echilibru. Poporul român a fost salvat de păstrarea dreptei cumpăniri între rezistență și conciliere”, a explicat Ioan-Aurel Pop, care a condus Universitatea Babeș-Bolyai în calitate de rector între anii 2012 și 2020.

Visul pe care România nu și l-a permis

Răspunzând unei întrebări despre „visul pe care România încă nu și l-a permis”, Pop a adăugat: „Nu și-a permis să fie o mare putere, dar nici n-ar trebui. Nu, ar trebui să avem simțul realități și până nu demult l-am avut. Adică l-am avut așa, cu volute, câteodată da, câteodată nu. Mai mult l-am avut decât nu”.

Ulterior, în cadrul aceluiași eveniment, în prezența ministrului Educației, Daniel David, Ioan-Aurel Pop a amintit exemplul Serbiei, fără a o numi direct: „Avem un popor vecin care crede că lupta pentru dreptate, libertate, trebuie să meargă până în pânzele albe, până la sacrificiul final. Poporul acela, împreună cu altele din jur înrudite, avea vreo 23 de milioane de oameni, când și România avea 23 de milioane aproape – și cam aceeași suprafață cu noi. Noi am rămas la 240.000, aproape, de kilometri pătrați, aproape cât Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Chiar dacă o parte din suveranitate trebuie s-o cedăm, iertați, nu se poate altfel. Dacă vrem să fim în UE, trebuie să cedăm o parte. Pe când poporul de care vă spun eu, țara vecină a cărei capitală a fost bombardată cândva recent, are sub 7 milioane de oameni, nu mai are ieșire la mare. Dar are orgoliu. Cred că ar trebui să învățăm din această experiență”, a conchis Ioan-Aurel Pop.