Președintele AEP explică: Cum funcționează sistemul de votare și ce măsuri au fost luate pentru a preveni fraudele
Este o zi importantă pentru românii din pretutindeni! Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59 în cazul în care mai sunt votanţi la coadă. Pentru această zi, au fost tipărite aproximativ o sută de milioane de buletine de vot.
Preşedintele AEP a anunţat într-o conferinţă de presă că pentru aceste alegeri, au fost tipărite şi sunt distribuite în teritoriu „un număr de aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”.
- buletin de vot pentru alegerile europarlamentare;
- buletin de vot pentru alegerea primarului din localitate/de sector;
- buletin de vot pentru alegerea președintelui de Consiliu Județean/primarului general al Municipiului București;
- buletin de vot pentru alegerea Consiliului Județean/Consiliului General al Municipiului București;
- buletin de vot pentru alegerea Consiliului Local al localității/Consiliul Local de Sector.
Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine după ce a fost aplicată pe buletinele de vot. După ce au fost completate în preabil buletinele de vot, tot ce mai trebuie să facă alegătorul este să le împăturească cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna înscripţionată pentru europarlamentare, preşedinte CJ, primar şi Consiliul Local. Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.
”Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă, ea se cheamă specială, cunoscută mai degrabă drept urnă mobile, unde cetăţenii români care nu pot fi transportaţi trebuie să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare.
Ei pot depune solicitarea însoţită de documente justificative chiar şi în duminica alegerilor, dar până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00 pentru ca ea să fie prelucrată şi să se poată deplasa doi membri ai secţiei la domiciliu cu urna de votare şi să aibă şi timpul să revină la secţie, până la închiderea procesului de votare”, a completat Toni Greblă.
În ziua votării, în fiecare oră, pe pagina prezenta la vot vor fi afişate următoarele informaţii sintetice, pe fiecare tip de scrutin:
- comuna/oraşul/municipiul/sectorul şi judeţul/municipiul Bucureşti;
- numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe tip de scrutin, vârste, gen, rural şi urban;
- numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente;
- numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare;
- numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare şi speciale;
- numărul alegătorilor care au votat cu urna specială.