Președintele ASF refuză să răspundă la întrebările adresate, dar ne asigură că poate aplica sancțiuni. Voi îl credeți?

Publicat: 22 iun. 2023, 08:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Președintele ASF refuză să răspundă la întrebările adresate, dar ne asigură că poate aplica sancțiuni. Voi îl credeți?

Ziarul Puterea a adresat președintelui ASF, Nicu Marcu, un set de întrebări legate de instituția numită Fondul de Garantare a Asiguraților, un ASF mai micuț, dar la fel de împiedecat și de „performant“ că instituția condusă de Marcu.

Doar că lui Nicu Marcu îi plac doar întrebările servite de către publicațiile prietenoase cu ASF-ul și are oroare de întrebările care frământă sute de mii de păgubiți RCA, care așteaptă de doi ani banii de la Fondul de Garantare a Asiguraților, instituția aceea unde doar câțiva lucrează și restul taie iarbă la câini.

În timpul „performantului mandat“ de președinte al ASF al lui Nicu Marcu, în care City Insurance a șuțit banii din România și i-a adăpostit prin niște conturi din insulele Cayman, lăsând o gaură de peste jumătate de miliard de euro și cu ochii în soare sute de mii de păgubiți RCA care aveau de primit banii de la City Insurance, s-au mai întâmplat două isprăvi care a pus România pe harta rușinii financiare mondiale:

Prima a fost  cea legată de înțelegerile dintre toate firmele de asigurări să majoreze prețul RCA cu 250% în ultimii doi ani, fiind necesară o nouă intervenție de plafonare a acestor prețuri, după ce a mai existat o astfel de înțelegere pe prețurile RCA între firmele de asigurări acum vreo 7 ani, sancționată cu amenzi de peste 50 milioane de euro de către Consiliul Concurenței. Interesant a fost că în acea investigație a Consiliului Concurenței, compania care a „ciripit“ și a primit o amendă redusă a fost chiar….

Euroins, cea care în această primăvară, în timp ce ASF-ul condus de către profesionistul Nicu Marcu efectua un control în forță la firma bulgărească a transferat sub nasul echipei de control o bagatelă de 1,58 miliarde de lei către o firma de reasigurare din grupul Eurohold, din care făcea parte și Euroins. În timp ce „profesioniștii numiți politic“ din ASF susțineau că firmei Euroins îi lipsește în final vreo 400 milioane de euro, adevărații profesioniști europeni din domeniul asigurărilor (EIOPA) au tras ASF-ul de mânecă și i-au spus: “Mai numără o dată, Marcule! Ți-a dat cu 100 milioane de euro în minus. Gaura e de peste 500 milioane de euro și nu de 400 de milioane, cum greșit ați calculat voi. Poate 100 de milioane de euro nu reprezintă o diferența importantă pentru voi, dar aritmetica nu e chiar atât de grea, iar fraierii de șoferi români vor plăti aceste sume eșalonat, în următorii ani, prin majorări succesive ale prețului la RCA“

Acum, vă vom prezenta legitimele întrebări adresate de către noi președintelui ASF, Nicu Marcu, și ridicolele eschive ale ASF-ului, când ar fi trebuit să răspundă la aceste întrebări:

  1. În ce măsură este mulțumit președintele ASF, Nicu Marcu, de ritmul de soluționare a plăților de 3.000-4.000 dosare pe lună?
  2. Foarte mulți dintre păgubiții firmelor City Insurance și Euroins, intrate în faliment, își vor primi banii în perioada 2028-2030! Cum comentează președintele ASF, Nicu Marcu, această situație?
  3. Ce părere are președintele ASF, Nicu Marcu, despre angajările pe pile la FGA?
  4. Cum caracterizează președintele ASF, Nicu Marcu, activitatea desfășurată de FGA: bună, foarte bună, excepțională?
  5. Președintelui ASF, Nicu Marcu, îi este rușine sau este onorat de modul cum funcționează instituția FGA, aflată în subordinea sa?

Răspunsul instituției condusă de către Nicu Marcu:

”Solicitarea adresată de dumneavoastră cu privire la întrebările menționate la pct.1-5 nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, astfel cum sunt acestea definite de prevederile art. 2 din Legea nr. 544/2001. Astfel, conform art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001, cu modificările și completările ulterioare, informațiile de interes public sunt cele care privesc activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației”.

În traducere libera pentru cititori: Părerile lui Marcu nu interesează publicul!

Apoi, în specificul limbaj de lemn cu care ne-a obișnuit, ASF ne transmite ceea ce ar putea face, dar, în mod evident, nu face:

În contextul actual al pieței de asigurări din România, pe fondul deschiderii procedurii falimentului împotriva societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., având în vedere intensificarea activității desfășurate de Fond ca urmare a creșterii semnificative a cererilor de deschidere a dosarelor de daună și a cererilor de plată înaintate de creditorii de asigurări, A.S.F. și-a intensificat acțiunile de verificare referitoare la modul în care Fondul își desfășoară activitatea, în limita competențelor conferite de lege, urmând ca, în funcție de rezultatul analizelor efectuate, A.S.F. să dispună eventualele măsuri ce se impun.

Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare, A.S.F. poate aplica sancțiuni potrivit legislației speciale în domeniu şi/sau poate dispune măsuri în scopul prevenirii sau remedierii oricăror situații de nerespectare a dispozițiilor legale, fiind singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor și analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale”.

În urmă acestor scandaloase rezultate ale ASF-ului și Fondului de Garantare a Asiguraților, urmează să adresăm un set de întrebări președinților celor două partide care astăzi guvernează România, legat de  performanțele celor două instituții în care ambele partide și-au numit reprezentanți în Consiliu, mai ales  că în toamnă expiră mandatul celor 9 magnifici cu salarii nesimțite din ASF și cu performanțe demne care îi califică pe toți pentru un mandat, însă la o cu totul altă instituție, aflată tocmai la Poartă Albă.