Preşedintele CA al CNIR şi director al CESTRIN, Ştefan Ioniţă, invitatul lui Ovidiu Barbier la „Drumuri cu prioritate”

Publicat: 09 apr. 2025, 13:15, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Preşedintele CA al CNIR şi director al CESTRIN, Ştefan Ioniţă, invitatul lui Ovidiu Barbier la „Drumuri cu prioritate”

Ștefan Ioniță, președintele Consiliului de Administraţie al CNIR și director executiv al Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN), este invitatul podcastului „Drumuri cu prioritate”, realizat de Ovidiu Barbier, în colaborare cu Puterea.ro

Ştefan Ioniţă, faţă în faţă cu Ovidiu Barbier

Emisiunea este difuzată joi, 10 aprilie, începând cu orele 18.00, pe canalul de YouTube și pe cel de TikTok al podcastului.

Printre întrebările la care Ştefan Ioniţă va fi invitat să răspundă se numără:

  • Cine este OMUL Ștefan Ioniță?
  • Care este aportul CESTRIN în infrastructura rutieră a României?
  • Cum se simte în noua funcție de președinte CA CNIR? Ce își propune și ce crede că poate face CNIR, diferit de CNAIR? Crede cu adevărat în această nouă companie?
  • Ce noutăți absolute ne poate dezvălui din activitatea CESTRIN?
  • Pe fondul unor situații cel puțin delicate în privința execuției unor lucrări de infrastructură rutieră, cum reușește CESTRIN să stea „de pază“ pentru ca lucrările să fie executate în condiții de maximă calitate?
  • Acum, că tot „s-a rezolvat” schimbarea președintelui Cătălin Urtoi cu Ştefan Ioniță la CNIR, există vreo schimbare în acțiunea CNIR? De ce încă nu avem promovate în CA ultimele 3 loturi din A8, Letcani-Ungheni?

Ștefan Ioniță este un profesionist cu o experiență de peste două decenii în domeniul infrastructurii rutiere, activând în cadrul unor instituții-cheie ale statului român. În prezent, deține funcția de director executiv la CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică), parte a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Totodată, este membru al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere.

Anterior, Ștefan Ioniță a fost director general al CNAIR, funcție în care a coordonat proiecte în valoare de miliarde de euro, a promovat investiții strategice în rețeaua națională de drumuri și a gestionat un buget de peste 5 miliarde de lei, într-o instituție cu aproape 7.000 de angajați. De asemenea, a fost consilier personal al ministrului Transporturilor, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului și membru în consiliile de administrație ale companiilor CFR Călători și Aeroporturi București.

Din punct de vedere academic, deține un doctorat în domeniul roboților și sistemelor de producție, obținut la Universitatea Politehnica București. A urmat mai multe programe de masterat și cursuri de specializare în management, achiziții publice, audit rutier și sisteme de management al calității și mediului.

Este recunoscut pentru expertiza sa tehnică în evaluarea și întreținerea infrastructurii rutiere, fiind implicat în activități de inspecție, dimensionare a sistemelor rutiere, dezvoltare de aplicații GIS și implementare de proiecte cu finanțare europeană. Ioniță are competențe solide de leadership, management și coordonare de echipe mari, fiind o figură marcantă în dezvoltarea infrastructurii de transport din România.

Despre CESTRIN

În calitatea sa de organism de strategie şi dezvoltare tehnică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) are rolul principal de a furniza, pe baza propriilor studii, CNAIR,  subunităților sale (DRDP-uri), precum și tuturor unităților implicate în administrarea și exploatarea drumurilor publice din România, asistenţa tehnică necesară reabilitării și modernizării infrastructurii rutiere, precum și conceperii, asimilării și implementării de tehnologii inovative în sectorul rutier.

În acest scop, CESTRIN, prin propriile studii, a reușit să își formeze o capacitate de expertiză tehnică importantă în domeniul rutier, această capacitate raportându-se la toate domeniile aferente acestui sector și anume: dimensionarea structurilor rutiere, evaluarea calității materialelor de construcții, elaborarea și implementarea de noi tehnologii pentru construcția și întreținerea drumurilor, investigarea stării tehnice din administrarea CNAIR.