Președintele CCR, avertisment despre impactul Inteligenței Artificiale: Ne apropiem vertiginos de o zonă critică în evoluția speciei umane

Publicat: 01 sept. 2024, 14:51, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Președintele CCR, avertisment despre impactul Inteligenței Artificiale: Ne apropiem vertiginos de o zonă critică în evoluția speciei umane

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a lansat un avertisment cu privire la impactul major pe care Inteligența Artificială (IA) îl are asupra domeniului juridic și, în general, asupra evoluției umane. În cadrul unei sesiuni de comunicări științifice desfășurate vineri la Chișinău, Enache a subliniat că „deciziile juridice pot fi influențate de algoritmii sistemelor de IA”, ceea ce ar putea transforma normele juridice într-un produs al sistemelor de calcul.

Enache a evidențiat faptul că, deși IA are potențialul de a face sistemele juridice mai echitabile, mai eficiente și mai accesibile, există preocupări majore legate de integrarea valorilor etico-morale și de menținerea controlului uman asupra acestor tehnologii. El a menționat că relația dintre drept și IA trebuie să ia în considerare evoluția normelor juridice, protecția juridică adecvată și controlul uman.

„Ne apropiem vertiginos de o zonă critică în evoluția speciei umane. IA are capacitatea de a organiza viața oamenilor și de a asigura servicii publice sub aparența conducerii umane. Imitarea sau învățarea naturii umane de către IA ridică probleme etice de o gravitate și intensitate fără precedent în istorie”, a afirmat președintele CCR.

Riscuri și oportunități ale Inteligenței Artificiale

Președintele CCR a avertizat că IA și biologia sintetică vor deschide o nouă eră pentru umanitate, oferind atât oportunități, cât și riscuri semnificative. „Viitorul omenirii depinde de aceste tehnologii, dar este și pus în pericol de ele, cu efecte asupra tipologiei și valorilor umanității și ordinii geopolitice actuale”, a subliniat Enache.

El a argumentat că IA, dacă este utilizată corect, poate facilita progrese științifice, economice și tehnologice, contribuind la o nouă fază a civilizației umane, caracterizată de afirmarea evoluției umane, a aspirațiilor și demnității acesteia. Totuși, el a avertizat și asupra riscurilor, precum intruziunea masivă în viața privată și necesitatea menținerii controlului uman asupra IA.

Impactul asupra dreptului și necesitatea unui cadru juridic

În contextul transformărilor aduse de IA, Enache a precizat că juriștii vor beneficia de aceste sisteme, care pot genera proiecte pentru deciziile juridice, dar a subliniat că orice avantaj este însoțit de riscuri. „Există preocupări uriașe privind elaborarea unui cadru internațional, supranațional și național pentru a reglementa statutul juridic al sistemelor de IA”, a afirmat el, menționând Regulamentul UE privind inteligența artificială și Convenția-cadru a Consiliului Europei privind IA și drepturile omului, democrația și statul de drept.

Declarațiile președintelui CCR arată o preocupare crescută în rândul specialiștilor din domeniul juridic și politic pentru a aborda și a gestiona impactul IA asupra societății și a ordinii juridice actuale.