Președintele Lituaniei propune data pentru aderarea Ucrainei la UE

Publicat: 24 feb. 2025, 18:46, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Președintele Lituaniei propune data pentru aderarea Ucrainei la UE

Președintele Lituaniei a cerut, de asemenea, să nu fie respinsă definitiv opțiunea privind aderarea Ucrainei la NATO.

Aliații ar trebui să investească în complexul militar-industrial al Ucrainei și să asigure producția comună. Acest lucru a fost declarat de președintele lituanian Gitanas Nauseda în timpul sesiunii plenare a conferinței „Sprijin Ucraina”.

„Potențialul tehnologic al Ucrainei este extrem de mare. Și acest lucru va ajuta să se ofere oportunități suplimentare, în special în zona creșterii producției militare. Trebuie să extindem programele de pregătire pentru Forțele Armate ale Ucrainei, să consolidăm pregătirea militară, eficiența luptei și o integrare în continuare cu forțele NATO. Trebuie să desfășurăm aceste exerciții și pe teritoriul Ucrainei”, a spus președintele lituanian.

El a adăugat că Lituania, împreună cu prietenii săi din Marea Baltică și din nord, intenționează să furnizeze echipament militar Ucrainei și să-i instruiască pe apărătorii ucraineni, la nivel de brigadă.

„Trebuie să asigurăm asigurarea în continuare nevoile militare ale Ucrainei. Și vom oferi 25% din PIB pentru sprijinul militar Ucrainei. Acum este timpul pentru inițiativă, noi, europenii, trebuie să ne asumăm responsabilitatea fără nicio întârziere. La urma urmei, securitatea Europei depinde de securitatea Ucrainei”, a adăugat Nauseda.

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană se cere accelerată

Președintele Lituaniei a cerut, de asemenea, accelerarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și menținerea opțiunii de aderare a Ucrainei la NATO:

„Propun o dată de 1 ianuarie 2030. Iar deschiderea primelor negocieri se poate face în câteva săptămâni. Să facem inevitabilă calea Ucrainei către UE. Și, în sfârșit, Ucraina are nevoie de garanții reale de securitate. Aderarea la NATO este cea mai bună, mai eficientă opțiune și pe termen lung. Ar trebui să rămână pe masă pentru consolidarea poziției Ucrainei”.

Uniunea Europeană: știri importante

Cu o zi înainte, Consiliul UE a aprobat cel de-al 16-lea pachet de măsuri economice și individuale restrictive împotriva Rusiei. Acesta vizează sectoare importante ale economiei ruse și este conceput pentru a slăbi și mai mult capacitatea regimului rus de a duce războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei.

Între timp, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE va oferi Ucrainei un ajutor de 3,5 miliarde de euro în martie. Ea a menționat, de asemenea, că de la începutul războiului pe scară largă, UE și statele sale membre au sprijinit Ucraina cu 134 de miliarde de euro.