Președintele Parlamentului Republicii Moldova: Nu așteptăm scurtături pentru aderarea la UE
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat, sâmbătă, că ţara sa are toate „ingredientele” pentru a îndeplini cerinţele de aderare la Uniunea Europeană.
El a fost întrebat, în conferinţa comună de presă cu preşedintele Senatului, Florin Cîţu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, când crede că Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
„Nu am să pun un orizont, dar ştiu un lucru – noi nu aşteptăm scurtături, să ni se ofere să ardem etape. Noi ştim că trebuie să facem totul ca la carte. Noi trebuie să consolidăm instituţiile noastre, să demonstrăm rezilienţă, în special în crize, pentru că atunci vezi cât de sustenabil este statul prin instituţiile tale. Avem reforme şi angajamente foarte clare în proces: reforma justiţiei, combaterea corupţiei, asigurarea securităţii energetice. Toate lucrurile acestea sunt pe ordinea de zi. Noi o să ne mişcăm repede, nu în detrimentul calităţii, bineînţeles. O să apelăm neapărat la experienţa colegilor, dânşii au parcurs deja şi au învăţat lecţiile, vrem să preluăm din această experienţă. Cu alte cuvinte, noi la Chişinău avem toate ingredientele pentru a ne mişca repede, avem o majoritate parlamentară, avem Guvern, Preşedinţia susţine toate aceste reforme. Acum totul va depinde de noi, cât de repede ne mobilizăm, iar eu vă garantez că lucrurile se vor mişca repede, bineînţeles ţinând cont de toate rigorile şi standardele internaţionale”, a spus Igor Grosu.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat că, până în prezent, nu există vreun stat care să se împotrivească primirii de către Republica Moldova, Ucraina şi Georgia a statutului de ţară candidat la UE.
„Este un vot până la urmă şi cu conotaţii politice. Săptămâna viitoare, împreună cu europarlamentarul Victor Negrescu, o să particip la Bruxelles, cu câteva ore înainte de votul în ceea ce priveşte Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, la o întâlnire cu toţi prim-miniştrii social-democraţi şi cu toţi comisarii europeni social-democraţi, unde sunt ferm convins că va fi o decizie de susţinere în primul şi în primul rând a Republicii Moldova, şi a Ucrainei, şi a Georgiei de candidaţi pentru aderarea la UE. Până atunci avem discuţii cu ceilalţi lideri europeni, în primul rând cei din familia social-democrată marea majoritate, şi cu ambasadorii în România. Până acum nu au existat alte opinii decât cele de susţinere pentru cele trei state”, a precizat Ciolacu.