Președintele Senatului cere criterii de acces la proiectul de investiţii locale. „Nu dorim un nou PNDL”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, propune o serie de criterii pentru accesul la proiectul de investiţii locale „Anghel Saligny” şi subliniază că USR PLUS nu îşi doreşte „un nou PNDL”, ci proiectul „Anghel Saligny”, pentru că în PNDL 1 şi PNDL 2 au existat „foarte multe derapaje”.
„Exact asta noi nu ne dorim, un nou PNDL, pentru că ştim că aceste programe au adus investiţii la nivel local şi au dus la creşterea standardului de viaţă în anumite zone, dar au deschis şi multe pungi. Sunt şi firme de casă, de partid care au avut acces la aceste resurse. Ştim foarte bine că au existat toalete cu 80.000 de euro şi becuri cu 2.000 de euro bucata sau terenuri de fotbal în pantă sau cu un mare pom în mijlocul terenului. Au fost foarte multe derapaje. Noi vrem să avem grijă de banii cetăţenilor români şi vrem ca investiţiile să fie făcute cu logică„, a declarat Anca Dragu, marţi, la Senat.
Dragu consideră că responsabilitatea pentru proiectul „Anghel Saligny” trebuie să aparţină Guvernului, nu doar Ministerului Dezvoltării.
„Eu cred că ar trebui să fie mai multe ministere implicate – de exemplu, ministerul Energiei. Asta ar creşte responsabilitatea şi ar fi în conceptul acesta de transparenţă şi de eficienţă a folosirii banului public. Avem nevoie de criterii, de transparenţă totală, de o platformă care să monitorizeze proiectele, avem nevoie de standarde de cost, dar şi standarde de calitate, pentru că degeaba faci un pod ieftin dacă el se şi rupe la prima folosire. Avem nevoie de criterii de alocare a resurselor financiare pe măsură ce se derulează un proiect de investiţii. Ştim că de multe ori proiectele încep şi nu mai pot fi terminate pentru că nu mai sunt bani„, a afirmat Dragu.
Potrivit Ancăi Dragu, în program pot fi incluse proiecte care să vizeze masa caldă în şcoli şi acces la internet pentru toată lumea.
„Ne putem gândi şi la alte domenii în care programul să se aplice: includerea masei calde în şcoli sau acces la internet pentru toată lumea ar însemna şi acces la telemedicină. Este un alt element care ar creşte standardul de viaţă al românilor”.