Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, anticipează cozi ale liderilor europeni la Kremlin

Publicat: 15 nov. 2024, 13:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, anticipează cozi ale liderilor europeni la Kremlin

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a lansat un avertisment în cadrul summitului ONU privind schimbările climatice (COP-29), desfășurat la Baku, Azerbaijan, despre o posibilă criză energetică viitoare în Europa. Vucic a declarat că reducerea exporturilor de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite și cererea internă tot mai mare din Uniunea Europeană ar putea forța țările europene să-și reia achizițiile de gaz rusesc.

„În trei-patru ani, SUA nu vor mai putea exporta GNL, deoarece vor avea nevoie de gaz pentru consumul intern, inteligența artificială, baterii electrice și alte nevoi. Ce vom face atunci? Vom sta cu toții la coadă în afara Moscovei, întrebând: «Dă-ne gazul înapoi, ca să putem supraviețui iernii»,” a afirmat Vucic, potrivit Neftegaz.

Contextul crizei gazelor

Vucic a menționat că, deși prețurile petrolului au scăzut după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, prețurile gazelor au crescut considerabil. El a subliniat diferențele de preț între Europa și Serbia: „Europa plătește 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, în timp ce pentru noi prețul este de aproximativ 325 de dolari.”

Dependența de gazul rusesc

Gazul rusesc rămâne o sursă principală de energie pentru Serbia și Ungaria, ambele țări fiind alimentate prin gazoductul TurkStream. În 2024, livrările de gaz rusesc către Serbia sunt estimate să depășească 3 miliarde de metri cubi, iar Ungaria a primit deja 6,7 miliarde de metri cubi în primele 10 luni ale anului.

România, de asemenea, aduce gaz de import prin TurkStream, via Bulgaria, însă sursa exactă a gazului – rusesc, azer sau din alte state din zona Caspică – rămâne neclară.

Un avertisment pentru Europa

Declarațiile lui Vucic vin într-un moment în care Europa încearcă să-și reducă dependența de energia din Rusia, dar acestea subliniază vulnerabilitățile pieței energetice europene. Președintele Serbiei a sugerat că politicile actuale privind energia ar putea forța statele europene să se reorienteze către Kremlin în următorii ani, pe fondul unei cereri în creștere și a unei oferte limitate.

O realitate tot mai complexă

Cu livrările de gaz rusesc către Europa prin TurkStream în creștere și cu evoluțiile politice și economice globale imprevizibile, viitorul pieței energetice europene rămâne nesigur. Summitul COP-29 a evidențiat încă o dată importanța diversificării surselor de energie și a planificării strategice pentru a evita crizele viitoare.