Presupusul autor al Pentagon Leaks a fost pus sub acuzare
Jack Teixeira, locotenentul în vârstă de 21 de ani suspectat că se află în spatele scurgerii unei serii de documente confidențiale americane despre războiul din Ucraina, a fost inculpat vineri de justiția federală.
Jack Douglas Teixeira din North Dighton, Massachusetts, care a fost arestat de FBI la el acasă joi fără incidente, a apărut vineri în fața instanței federală purtând o salopetă maro kaki, potrivit relatează Reuters și AFP..
Angajatlul Gărzii Naționale Aeriene a fost acuzat de „stocare și transmitere neautorizată a informațiilor referitoare la apărarea națională” și „înlăturarea și depozitarea neautorizată de documente sau materiale clasificate”, potrivit unui document judiciar.
La audiere, principalul procuror federala cerut arestatea tânărului în așteptarea procesului, iar decizia va fi luată miercuri.
Teixeira a vorbit doar de 2 ori în timpul proceduri, odată când a răspuns „da” la întebarea „dacă a înțeles dreptul său de a păstra tăcerea?”, iar a 2-a oară când a confirmat că a completat o declarație financiară, pentru a beneficia de un apărător din oficiu.
Documentele secrete scurse care fac obiectul investigației au fost postate online pe un site de socializare la începutul anului, dar știrile despre existența lor nu au ieșit la iveală până când au fost raportate de New York Times săptămâna trecută.
Se crede că este cea mai gravă încălcare a securității de când pe site-ul WikiLeaks au apărut peste 700.000 de documente, videoclipuri și informații diplomatice în 2010.
Oficialii americani încă evaluează daunele cauzate de scurgeri, care au inclus înregistrări care arată pretinse detalii despre vulnerabilitățile militare ucrainene și informații despre aliați, inclusiv Israel, Coreea de Sud și Turcia.
Ce pedeapsă ar putea primi, ținând cont de cazul WikiLeaks
Orice persoană condamnată pentru transmiterea intenționată a informațiilor privind apărarea națională riscă până la 10 ani de închisoare. Teixeira s-ar putea confrunta cu o pedeapsă mai lungă, în funcție de acuzațiile care îi sunt aduse.
În cazul WikiLeaks, informatorul Chelsea Manning a fost condamnat la 35 de ani de închisoare. Președintele democrat Barack Obama i-a comutat ulterior pedeapsa.
Departamentul de Justiție a deschis o anchetă penală oficială săptămâna trecută cu privire la scurgerile actuale, după o sesizare din partea Departamentului Apărării. Scurgerea a fost un „act criminal deliberat”, a declarat joi Pentagonul, adăugând că armata a luat măsuri pentru a revizui listele de distribuție și pentru a se asigura că doar persoanele care trebuie să știe au acces la aceste informații.
Nu era clar dacă Teixeira și-a asigurat deocamdataă reprezentarea legală.
Reuters a analizat peste 50 de documente, etichetate „Secret” și „Top Secret”, dar nu a verificat în mod independent autenticitatea acestora. Numărul de documente scurse este probabil de peste 100.
SUA încă se zbate pentru extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, de la Londra, pentru a se confrunta cu acuzații penale în legătură cu scurgerea din 2010.