Preț bun pentru varza de Lungulețu, dar oferta e mică. Greșeală mare
Bucurie mare la Lungulețu, unde prețul la varză a crescut de la începutul lunii noiembrie. Se caută varză pentru murat, iar printre cumpărători se află nu doar români, ci și bulgari, care preferă marfa producătorilor din Dâmbovița.
De vreo săptămână, prețul a urcat la 1,5 lei/kg, dar producătorii nu prea mai au marfă, pentru că sezonul recoltatului a început undeva prin septembrie. Mai sunt, totuși, și legumicultori care au plantat ceva mai târziu și mai au ceva varză, care va mai merge mai mult ca sigur până la Crăciun, dacă nu și mai târziu, în funcție de hibrizii plantați.
Pentru cei care au plantat primii, sezonul este încheiat, la acest moment. Așa este și cazul Ștefaniei Rădoi, un producător cunoscut la Lungulețu. Recunoaște că a plantat varza mai devreme, iar ca ea au procedat și alții, ceea ce a afectat prețurile.
Nu de alta, dar date fiind temperaturile ridicate din acest an, românii au pus mai târziu varza la murat, decât de obicei.
“Dacă am greșit este că am plantat varza mai devreme și am greșit cam toți la grămadă, de aceea au fost și prețurile așa de mici. Când afară sunt 30 de grade, oamenii nu prea vor să pună varza la murat și să o țină pe balcon. Am plantat pe la sfârșitul lui mai – 1 iunie primul teren și am recoltat în jur de 1 septembrie. Prețul a fost destul de slab, eu am dus-o la murat cu 80 de bani/kg. În piață la noi era 60 de bani pe kilogram, o vindeai ca să recuperezi ce-ai băgat, nu mai era vorba de profit”, a declarat pentru Ziarul Puterea Ștefania Rădoi.
Prețul este cu adevărat bun, acum, spune producătorul, chiar dacă în piața de en gros din localitate diferă de la oră la oră, în funcție de cerere și ofertă. Mai nou, au început să vină și bulgarii care cumpără varză pentru murat.
“Am văzut și niște bulgari. În general după 1 noiembrie vin și cumpără varză românească, până în noiembrie este greu pentru noi, pentru că prețul este mic. Probabil, bulgarilor le place soiul acesta, este foarte multă varză românească din semințe produse de noi, seamănă cu cea de Buzău, dar este mult mai tare, frunza este puțin diferită. Este foarte bună de murat”, mărturisește Ștefania Rădoi, o tânără licențiată în agronomie care alături de familie muncește în jur de 30 de hectare de teren.
Spre deosebire de producătorii din zonă, care se axează în general pe două culturi – cartofi timpurii și varză, Ștefania a ales să diversifice producția și a mai pus și alte culturi: ridichi, ardei capia și gogoșar, conopidă, sfeclă roșie, dovlecei, care merg inclusiv la fabricile de murături din zonă. Acum, se declară mulțumită de decizia luată.