Prețul energiei electrice ar putea crește cu 10% pentru consumatorii abonați în serviciu universal
La sfârșitul lunii martie, doar 40% dintre consumatorii de energie se aflau pe piața liberă. Restul se aflau în regim de serviciu universal. Un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede că furnizorii de ultimă instanță pot acorda discount-uri până la 30 iunie 2021. Astfel de la 1 iulie, acești furnizori, la care se află cei mai mulți consumatori casnici, vor putea trimite facturi mai mari decât până acum.
Analiștii așteaptă scumpiri la energie de circa 10%
Fără un ordin al ANRE, consumatorii casnici care nu alegeau o ofertă pe piața liberă ar fi plătit de la 1 ianuarie facturi cu până la 26% mai mari, în regim de serviciu universal. Ordinul a fost necesar și în condițiile în care consumatorii casnici nu erau suficient de bine informați asupra procesului de liberalizare,
Chiar și în condițiile în care a fost acordată această perioadă de șase luni pentru informare și pentru încheierea de contracte pe piața liberă, la prețuri mai avantajoase, foarte mulți consumatori încă au rămas în serviciu universal.
Potrivit unui document al Consiliului Concurenței din luna martie, diferența între prețul pentru serviciu universal și cea mai ieftină ofertă concurențială poate fi semnificativă în cazul unor furnizori de ultimă instanță, precum Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare. La alți furnizori de ultimă instanță, E.ON Energie și Electrica Furnizare, diferența este, însă, foarte mică.
Prețul pentru serviciu universal este mai mare decât cea mai ieftină ofertă concurențială cu 2%-4% în cazul Electrica Furnizare și E.ON Energie România, respectiv cu 9%-16% în cazul Enel Energie, Enel Energie Muntenia și CEZ Vânzare.
Potrivit Asociației Energia Inteligentă, prețul energiei electrice la consumatorul final, ar putea crește după 1 iulie cu circa 10%.