Preţul energiei va rămâne ridicat, anunță Bogdan Chirițoiu. Cum să plătești mai puțin la facturile de electricitate și gaze
„Preţul energiei va rămâne ridicat, întrucât se estimează că certificatul de dioxid de carbon, care acum costă 50 de euro, ar putea ajunge la 100 de euro. Aceste preţuri mari nu vor dispărea. Va trebui să învăţăm să trăim cu preţuri mari la energie” a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Prin urmare, Chirițoiu propune ca oamenii să-şi eficientizeze consumul, autorităţile să-i ajute pe cei vulnerabili, iar companiile să plătească o contribuţie de solidaritate.
Majorarea prețurilor la energie, fenomen european
Şeful autorităţii de concurenţă a subliniat, pentru Agerpres, că majorarea preţurilor la electricitate şi gaze este un fenomen european, nu doar românesc. El este justificat de politica europeană de majorare a penalităţii pentru poluare, care a dus la o creştere foarte mare a preţului energiei bazate pe cărbune.
„Aceasta, ca să-i împingă pe consumatori să fie mai atenţi cu consumul de energie, să cumpere echipamente cu consum mic, să-şi izoleze bine casele. Noi, România, nu putem influenţa preţul din piaţa europeană, dar putem lua măsuri pentru a reduce impactul negativ al acestor creşteri de preţuri, prin subvenţionarea consumului celor mai săraci, vulnerabili dintre noi. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela„, a adăugat Chiriţoiu.
Consumatorii vulnerabili ar putea fi ajutați printr-o contribuţie de solidaritate, pe care să o plătească toate companiile din energie, propune Chiriţoiu. În prezent, doar producătorii de gaze plătesc un supraimpozit pe dereglementare.
Distribuitorii de energie, sancționați pentru comportamente incorecte
Consiliul Concurenţei a iniţiat proceduri prin care să poate solicita informaţii de la companiile din domeniu, pe baza cărora să poată interveni în piaţă.
„Am sancţionat cu amenzi totale de 10 milioane de euro distribuitorii de gaze E.ON, Engie, Premier Energy, Ottogaz, pentru comportamente incorecte faţă de consumatori. Toţi au recunoscut încălcarea legii şi au plătit amenda. Pe piaţa de electricitate am impus CEZ proceduri corecte pentru debranşări, Enel pentru conectări la reţea, iar companiei Hidroelectrica i-am impus să vândă cantităţi mai mari pe bursa de energie pentru a nu crea artificial penurie. Am identificat clauze abuzive în unele contracte de furnizare şi am sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi ANRE. ANPC chiar a aplicat sancţiuni Engie, care au fost confirmate de instanţa de fond.”, a completat Chiriţoiu.
Cum să plătești mai puțin la factura de energie
Costul gazelor sau electricității reprezintă doar o parte din factură. Pentru a face economii, Bogdan Chirițoiu sugerează ca „citirea contorului de gaze şi a celui de electricitate să fie realizate de aceeaşi persoană, reducând astfel acest cost plătit, în final, tot de consummator”.
Potrivit acestuia, România importă circa 10% din consumul de energie electrică şi 20% din cel de gaze, iar, în lipsa importului, preţurile ar fi şi mai mari, pentru că s-ar utiliza mai multă energie electrică generată din cărbune.
Piaţa de electricitate din România a fost liberalizată la 1 ianuarie 2021, iar cea de gaze la 1 iulie 2020.