Preţul gazelor naturale în Europa, la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei

Publicat: 19 apr. 2022, 14:15, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Preţul gazelor naturale în Europa, la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei
energie gaze conducte țevi

Marți, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe fondul încălzirii vremii, dar şi în contextul semnalelor venite de la Kremlin care a comunicat că plata în ruble este aşteptată abia în luna următoare, transmite Bloomberg.

Prețuri în scădere la gaze au fost consemnate și la Bursa de la Amsterdam, unde cotaţiile futures erau mai mici, marţi dimineaţa, chiar şi cu 12%, până la 84 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat după data de 23 februarie, cu o zi înainte de debutul invadării Ucrainei. Marţi, a fost a doua şedinţă consecutivă de scădere a preţurilor, după declinul de 9,2% înregistrat în ziua de 14 aprilie, înaintea vacanţei de Paşte.

Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei. Luna trecută, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că ţările ostile vor trebui să plătească în ruble pentru gazele ruseşti.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a precizat totuși că „mai este timp”, deoarece Europa trebuie să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie, undeva în luna mai.

În paralel, analiştii de la firma Maxar au prognozat că temperaturile peste medie din sud-est-ul Europei se vor extinde săptămâna viitoare şi spre mijlocul continentului, ceea ce va reduce o parte din presiunile asupra cererii de gaze naturale.

„Preţul gazelor naturale a scăzut pe măsură ce fundamentele pe termen scurt s-au relaxat”, susţine Edmund Siau, analist şef pentru gaze şi GNL la firma de consultanţă FGE.

Scăderea cererii şi trecerea la gaze lichefiate au redus presiunile la adresa preţurilor europene la gaze natural, însă, planează în continuare spectrul competiţiei din Asia.

„Traderii se întreabă ce va face Asia cu carantinele din China şi care est planul pentru refacerea stocurilor înainte de venirea iernii”, a spus Edmund Siau.