Prețul grâului, la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni, după atacul cu drone de la Reni

Publicat: 25 iul. 2023, 18:18, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Prețul grâului, la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni, după atacul cu drone de la Reni

Cotațiile futures la grâu de pe Bursa de la Chicago au înregistrat, marți, cea mai mare valoare din ultimele cinci luni, ca urmare a bombardării de către ruși a porturilor ucrainene Reni și Ismail, dar și a și infrastructurii destinate cerealelor.

În noaptea de duminică spre luni, porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene, au fost ținte ale unor atacuri cu rachete și drone rusești. Potrivit informațiilor furnizate de corespondenții militari, atacurile au vizat rezervoare petroliere, depozite cu arme, echipamente NATO, dar și depozite de cereale.

Efectul s-a văzut imediat pe burse: cel mai activ contract pe grâu la Chicago Board of Trade (CBOT) a înregistrat o creștere de 2,6%, ajungând la 7,7725 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel înregistrat de la data de 21 februarie. În același timp, cotațiile la porumb au crescut cu 0,1%, atingând valoarea de 5,69 dolari per bushel, potrivit Digi24.

„Atacurile asupra porturilor de la Dunăre sunt foarte grave”, spune Michael Magdovitz, analist la Rabobank Group, care este de părere că grâul, cel mai probabil, va fi cel mai afectat de o eventuală încetare a capacităților de export, urmat de cărbune.

Uleiurile vegetale pot fi transportate şi cu camionul şi trenul, dar este mai puţin eficient din punct de vedere al costurilor pentru transportul cerealelor cu camionul sau trenul”, a adăugat Magdovitz.

Depozit de cereale, distrus la Reni

În mod special, cel puțin nouă drone au lovit portul Reni, care, de la începutul războiului, a devenit deosebit de important având în vedere necesitatea Ucrainei de a asigura un flux de export pentru cerealele produse în țară.

Pentru ucraineni, cele două porturi aveau o importanță deosebită, mai ales în contextul blocării de către Rusia a coridoarelor la Marea Neagră. Reni și Ismail constituiau două puncte importante prin care recolta ucraineană era direcționată către România, devenită principala cale de livrare a cerealelor către întreaga lume.