Prețul la carnea de porc a explodat la porcii din gospodării
Cu o lună înainte de Crăciun, prețul la carnea de porc a explodat, practic, pornind de la 12-13 lei/kg și ajungând chiar și la 20 lei/kg în viu la porcii crescuți în gospodăriile populației, în timp ce la poarta fermei carnea costă aproximativ 8 lei/kg.
În același timp, carnea în carcasă se vinde cu 25 lei/kg, potrivit ofertelor postate de producători pe site-urile de anunțuri.
Citeste si Se caută porcul la jumătate în online, dar și în magazine. Cât a ajuns să coste carcasa sfertuită
Spre comparație anul trecut, în perioada aceasta porcul în viu avea un preț cuprins între 10 și 17 lei/kg.
De frica pestei porcine africane, tot mai mulți crescători au început să taie porcii în această perioadă și nu mai așteaptă până la Ignat, când în mod normal se sacrificau porcii.
Cât costă carnea de porc în magazine
La Kaufland, spata de porc costă 13,99 lei/kg, cârnăciorii de la Comtim – 7,99 lei/350 kg, cotletul de porc fără os – 19,99 lei/kg, capul de piept de porc – 17,88 lei/kg, ceafa de porc – 20,99 lei/kg, cotletul de porc cu os feliat – 14,99 lei/kg, cotletul de purcel- 41,99 lei/kg.
La Auchan, coteletul de porc fără os se vinde cu – 29,9 lei/kg, ceafa de porc fără os cu 20,9 lei/kg, pulpa de porc fără os – 24,9 lei/kg, carnea porc lucru – 21,9 lei/kg, pulpă porc fără os- 24,9 lei/kg, mușchiulețul de porc- 34,5lei/kg, pulpa de porc fără os – 24,95 lei/kg, pieptul de porc cu os feliat – 18,117 lei/kg.
Oferta provine în principal din import, care acoperă peste 80% din consumul intern, potrivit datelor din piață, după ce pesta porcina africană a decimat efcetivele de porci din România.