Prețurile apartamentelor ar putea scădea cu 50%, avertizează un economist

Publicat: 22 apr. 2025, 16:16, de Alice Călin, în Imobiliare , ? cititori
Prețurile apartamentelor ar putea scădea cu 50%, avertizează un economist
Sursă foto: freepik.com

Piața imobiliară din România se află în fața unei potențiale corecții majore, avertizează economistul Radu Georgescu. Acesta estimează că prețurile apartamentelor ar putea scădea cu până la 50% în următorii ani. Specialistul, cu peste 20 de ani de experiență în domeniul financiar, atrage atenția asupra riscurilor asociate investițiilor imobiliare în contextul economic actual.

Creditul imobiliar poate duce o persoană fizică în faliment

Radu Georgescu a subliniat că, începând din 2020, a recomandat constant evitarea achizițiilor de apartamente, anticipând o scădere semnificativă a prețurilor. În opinia sa, creditul imobiliar reprezintă cel mai mare risc financiar pentru persoanele fizice.

“Ca persoană fizică, singurul lucru care te poate baga in faliment , este creditul imobiliar. Dacă nu mă crezi, încearcă sa nu plătești 2-3 rate la bancă”, a declarant acesta într-o postare pe Facebook.

Experiența acumulată în analiza a sute de cazuri de executări silite și falimente de firme cauzate de investiții imobiliare i-a confirmat acest punct de vedere.

Economistul consideră că promovarea excesivă a investițiilor imobiliare de către diverși influenceri nu ține cont de realitățile economice. El avertizează că majorarea dobânzilor bancare a redus semnificativ cererea de pe piață. Bula imobiliară creată între 2020 și 2023, prin acordarea de credite cu dobânzi mici începe acum să se dezumfle.

Prețurile apartamentelor vor reveni la nivelul din 2015-2018

Potrivit lui Georgescu, în anii următori România va trece printr-o corecție fiscală și monetară profundă, cu efect direct asupra pieței imobiliare. Prețurile apartamentelor ar putea ajunge la nivelurile înregistrate între 2015 și 2018.

Economistul recomandă prudență în luarea deciziilor și recomandă consultarea unui contabil cu experiență. Acesta te poate ajuta să identifici potențialele riscuri și să iei decizii informate într-un climat economic incert.

Dacă predicțiile sale se adeveresc, cei care nu s-au grăbit să investească în apartamente în perioada de creștere accelerată ar putea avea ocazia să cumpere la prețuri mai avantajoase în următorii ani. Situația actuală impune o analiză atentă a pieței și o atitudine rezervată. Mesajul economistului este cât se poate de clar: momentul actual este nepotrivit pentru investiții.