Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile

Publicat: 04 dec. 2024, 06:29, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Exclusiv
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile
Preţurile apartamentelor noi şi vechi în marile oraşe. Care este noul oraş în care au explodat preţurile

Preţurile apartamentelor vechi şi noi (cele construite în ultimii 5 ani) au continuat să crească în 2024  în marile oraşe ale României, chiar peste aştepările specialiştilor în imobiliare, care estimau la începutul anului că ritmul de creştere nu va depăşi 10%.

Creşterea medie a preţurilor în acest an – 14,1% la nivel naţional, creşteri chiar de 30% în Bucureşti. Preţurile cresc puternic în Braşov

Creşterea medie a preţurilor apartamentelor noi şi vechi, la nivel naţional, a fost de 14,1% comparativ cu finalul anului trecut, a declarat pentru Puterea.ro directorul de marketing al platformei Imobiliare.ro, Daniel Crainic.

În Bucureşti, creşterea medie a fost de 16%, respectiv de 28% la apartamentele noi şi de 14% la apartamentele vechi, care au însă o pondere mai mare în tranzacţii.

 

Dintre oraşele mari, Timişoara a înregistrat cea mai mică creştere a preţurilor – 10%, în timp ce vedeta scumpirilor în acest an este Braşovul, cu o creştere medie a preţurilor de 19,5-20%, a precizat Daniel Crainic.

 

Nu ne aşteptam la o creştere aşa de mare. La începutul anului am fi pariat pe o creştere cu o singură cifră a preţurilor. Nu ne aşteptam să depăşim 10%, pentru că am început anul cu o fiscalitate în creştere, TVA a crescut de la 5% la 9%, inflaţia era foarte sus, nu era clar ce se întâmplă cu dobânzile. După care am avut un climat de stabilitate, condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit, iar mai multe bănci au ieşit pe piaţă cu oferte de dobânzi fixe de 4,99-5%, ceea ce a fost considerat de piaţă un nivel acceptabil„, a afirmat reprezentantul Imobiliare.ro.

El a explicat situaţia scumpirilor din Braşov prin scăderea organică a ofertei, în special pe segmentul apartamentelor noi.

În Braşov nu au mai apărut proiecte de amploare şi au fost probleme cu autorizaţiile de conatrucţie. Blocarea pieţei pe segmentul apartamentelor noi a dus la o creştere a preţurilor.