Bloomberg scrie că valoarea contractelor futures la gaze ar putea scădea de aproape două ori față de nivelurile actuale dacă mai mult gaz rusesc decât se aștepta va continua să intre pe piață.

Conform scenariului de bază al Goldman Sachs, fluxul de combustibil rusesc prin conductele ucrainene s-ar opri odată ce acordul de tranzit dintre țări va expira la sfârșitul acestui an, a declarat analistul Samantha Dart într-o notă.

„Orice abatere de la acest status quo va însemna o creștere a livrărilor de gaze rusești”, a scris ea.

Gazele azere nu vor tranzita sistemul de conducte al Ucrainei. Nu există acord

Piața a reacționat deja la știrile despre o posibilă înțelegere în septembrie, când prețurile au scăzut temporar cu 9,1% în urma rapoartelor din presă despre negocierile pentru furnizarea de gaze azere prin sistemul de conducte al Ucrainei. Nu s-a ajuns niciodată la un acord.

De asemenea, prețurile ar putea scădea dacă Rusia va putea furniza gaz natural lichefiat prin Arctic LNG 2, care este însă sancționată de SUA, a spus Dart. Oricare dintre aceste scenarii ar putea duce la scăderea prețurilor la gaze la 20 de euro pe megawat oră, a adăugat ea, făcându-l competitiv cu lignitul pentru generarea de energie.

Depozitele de gaz din Europa sunt pline în proporție de 95%, iar nevoile de încălzire sunt limitate de vreme. Nivelul ridicat de generare din surse regenerabile ajută și la reducerea consumului de gaze naturale, iar importurile de GNL sunt mai mici decât anul trecut.

Ostilitățile din Orientul Mijlociu s-au atenuat, împingând prețurile spre valori mai mici în această săptămână, dar comercianții sunt în alertă maximă pentru posibile perturbări.

Contractele futures olandeze, care reprezintă reperul pentru gazul european, s-au tranzacționat cu 2,3% mai puțin, la 41,90 euro pe megawatt-oră.

Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina

Ucraina poate da o lovitură devastatoare economiei Federației Ruse prin refuzul tranzitului de gaze rusești spre UE. Potrivit analiştilor, un astfel de pas va afecta grav compania monopolistă rusă Gazprom, ceea ce va face ca firma, precum şi bugetul Federaţiei Ruse să piardă miliarde.

Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa ×

SHUTTERSTOCK

Ulterior, în mass-media au apărut informații potrivit cărora Vladimir Putin a sugerat că tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei, în 2025, ar putea să nu aibă loc.