Prețurile globale și interne ale aurului rămân ridicate, creștereile au fost de 16%, de la începutul anului. India domină piețele

Publicat: 20 iul. 2024, 14:01, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Prețurile globale și interne ale aurului rămân ridicate, creștereile au fost de 16%, de la începutul anului. India domină piețele

Prețul aurului la nivel glabal și pe piețele interne au rămas ridicate, în semestrul unu 2024, cu o creștere de 16%, calculată de la începutul anului, până în prezent, informează Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

India, unul dintre cei mai mari consumatori de aur la nivel global, și cu o cerere masivă de bijuterii pe plan intern, a fost caracterizată de o reducere a cererii de aur prelucrat, dar a înregistrat o creștere a investițiilor în aur, la bursă, care au dominat piața.

Gospodinele din India dețin mai mult aur decat rezervele SUA, Germania si ale altor șapte țari la un loc.

Familiile din India dețin aproximativ 25.000 de tone de aur, adica 13% din toate rezervele de aur din lume, sau mai mult decât rezervele de aur ale băncilor centrale din SUA, Germania și alte altor șapte tări aflate în top 10 global, potrivit datelor WGC.

Aurul este un element esential în viața personală a indiencelor, darurile ce constau în bijuterii din metalul prețios fiind un lucru absolut normal la nunțile acestora. De altfel, nunțile din India generează 50% din cererea de aur anuală a țării (700-750 de tone de aur pe an).

Aurul este vazut și ca o pseudo poliță de asigurare pentru soțiile indienilor. Din cauza procentului mare de somaj în randul acestora, indiencele ajung să folosească aurul primit de-a lungul mariajelor ca sursă rapidă de cash, în situații dificile.

Cadourile ce constau în bijuterii de aur nu sunt însa întalnite doar la nunțile din India, chiar și copiii primesc bijuterii, cu ocazia anumitor evenimente din timpul vietii. Nu în ultimul rând, populația foarte ridicată a țarii (peste 1,3 miliarde) face din India o piață uriașă pentru metalul prețios

Pe piețele de capital, fluxurile ETF-urilor pe aur și-au menținut dinamica de creștere, în iunie.

În același timp, o diferență semnificativă între prețurile interne și prețurile pe piețele internaționale s-a făcut simțită, în semestrul unu 2024.

Reserve Bank of India (RBI), un jucător major pe piața din Asia, a avut cele mai mari achiziții lunare, din ultimii doi ani, în luna iunie.

Piața a avut o tendință constantă de creștere a importurilor de aur, în contextul în care, prețul aurului a mai scăzut în iunie, de la un vârf din creștere în luna mai, marcând prima scădere lunară în patru luni, deși o modestă, de numai 0,8%.

Prețurile au rămas peste pragul de 2.300 dolari pe uncie, în mai, fiind depășit nivelul din aprilie.

Ulterior a avut loc o ,,renaștere” a prețurilor, care s-au întărit în a doua săptămână a lunii iulie, depășind 2.400 dolari pe uncie, determinate de așteptările sporite privind o schimbare a politicii monetare a Rezervei Federale, care a dus la o scădere a dolarului american și a randamentelor obligațiunilor.

Până în prezent, prețul aurului s-a apreciat cu 16%, făcându-l unul dintre cele mai performante active la nivel global. Prețurile interne ale aurului din India continuă să urmărească îndeaproape prețul internațional al aurului, susținut de stabilitatea relativă a cursului de schimb USD/INR (rupia indiană).

Chiar dacă prin tradiție, India este un mare consumator de aur, factorii sezonieri și prețurile ridicate au diminuat cererea de bijuterii din aur.

În același timp, s-a înregistrat o cererea persistentă de lingouri și monede, cu indicii despre o probabilă trecere de la bijuterii la lingouri și monede pentru unii consumatori.

Mai mult decât atât, nu au existat vânzări semnificative de aur sau luarea de profit din vânzările de aur, deoarece consumatorii anticipează creșteri suplimentare de preț.

Perioada de la mijlocul lunii mai, până în iulie, tinde să fie, de obicei, un sezon lent pentru achiziționarea de bijuterii.

O potențială revigorare a cererii este de așteptat, odată cu debutul sezonului festivalurilor în ultima parte a trimestrului trei al anului.

Momentul susținut al economiei interne, împreună cu progresul favorabil în ceea ce privește musonii și însămânțarea culturilor, a crescut așteptările privind o creștere a cererii (atât în ​​mediul rural, cât și în cel urban) în lunile următoare.

Reducerea de la prețul intern al aurului față de prețul internațional, care a rămas în intervalul unei scăderi de preț, între un dolar, și 12 dolari, pe uncie, între mijlocul lunii aprilie și sfârșitul lunii iunie, s-a extins brusc, de la începutul lunii iulie.

Reducerile au ajuns în prezent la 50 dolari pe uncie, din prețul de 2.400 USD/Oz.

Fluxurile de ETF pe aur si-au păstrat dinamica, în iunie, această creștere fiind atribuită, în mare măsură, creșterii ofertei pe fondul cererii reduse pe piețele interne.

Rapoartele pieței indică o creștere semnificativă a importurilor de aliaj de platină (care conțin peste 80% din conținutul de aur) din Emiratele Arabe Unite.  Se pare că importatorii profită de diferența de taxe de import în conformitate cu Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA) EAU-India, în care taxa de import pentru aliajul de platină (5%) este mai mică decât cea a aurului din Emiratele Arabe Unite (14%). Potrivit datelor vamale, aliajul de platină importat, începând cu jumătatea lunii iunie, a fost de 13 tone, depășind cu 9,9 tone importurile din aceeași perioadă a anului 2023, arată analiștii WGC.

În pas cu tendința globală a fluxurilor de fonduri, intrările în ETF-urile din aur din India și-au menținut impulsul până în iunie. Pe parcursul lunii, ETF-urile indiene de aur au înregistrat intrări nete de 7,3 miliarde rupii (INR), depășind semnificativ media pe 12 luni de 4,5 miliarde INR.

La sfârșitul lunii iunie, activele totale gestionate (AUM) ale ETF-urilor de aur din India se ridicau la 344 miliarde INR (aproximativ 4 miliarde USD), marcând o creștere de 54%, calculat an la an. Deținerea colectivă a fost de 47 t, reflectând o creștere de 24%, calculat an,la an.

În S1 2024, ETF-urile din aur au atras intrări nete de 32 de miliarde de INR (381 de milioane de dolari SUA), o îmbunătățire notabilă comparativ cu aceeași perioadă din 2023 (30 de milioane de INR).

Acest lucru poate fi atribuit în mare parte creșterii fluxurilor în fondurile cu mai multe active, care au înregistrat intrări nete de 35 miliarde INR (413 milioane USD) doar în iunie, o creștere de 161%, calculat an, la an.

Investițiile nete ale acestor fonduri s-au situat la 837 miliarde INR (10 miliarde USD), în creștere cu 169%, calculat an, la an.

ETF-urile de aur au beneficiat de aceste intrări, având în vedere că fondurile cu mai multe active sunt mandatate să aloce cel puțin 10% din portofoliul lor către trei clase de active, și anume acțiuni, datorii și mărfuri precum aurul și argintul, în conformitate cu cerințele de reglementare. În consecință, fondurile cu mai multe active au investit în ETF-uri de aur, arată analiștii WGC.

O creștere a achizițiilor de aur au fost înregistrate la banca centrală a Indiei (RBI), care și-a intensificat cumpărările de aur în iunie, marcând cea mai mare achiziție lunară din ultimii doi ani.

Conform datelor RBI, banca centrală a achiziționat 9,3 tone de aur, în cursul lunii iunie, ceea ce a depășit în mod semnificativ achiziția medie lunară de 5,6 tone în 2024.

Achizițiile de aur de către RBI în semestrul unu 2024 au totalizat 37,1 tone, cea mai mare cantitate, din 2013 până în prezent, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori față de 2023.

Mai mult, aceste achiziții au depășit achiziția totală făcută de RBI, în ultimii doi ani.

Rezervele de aur ale RBI se ridică acum la un record de 840,7 tone, reprezentând 8,7% din totalul rezervelor valutare, în creștere față de 7,4%, din total rezerve, în urmă cu un an.

RBI a fost o forță motrice majoră pentru achizițiile de aur de către băncile centrale, pe plan global.

Achiziția de aur de către RBI a fost a doua ca mărime, după Turcia (43 tone) și le-a depășit pe cele ale Chinei (28,9 tone), care nu și-a adăugat rezervele timp de două luni consecutive (mai-iunie). Cumpărarea de aur de către RBI este probabil să prevaleze, deoarece încearcă să-și diversifice rezervele valutare, apreciază analiștii.

În ciuda prețurilor ridicate și a cererii reduse de bijuterii, importurile de aur s-au menținut într-un interval restrâns, în ultimele luni, oscilând între 3,1 miliarde dolari și 3,3 miliarde dolari, din aprilie până în iunie.

În ceea ce privește volumul, importurile au variat între 42 și 46 de tone în această perioadă. Factura de import de aur pentru iunie 2024 a fost cu 39% mai mică comparativ cu anul precedent, totalizând 3,1 miliarde dolari, iar estimările analiștilor sugerează o scădere cu 50% în volum (aproximativ 42 tone).

În cel de-al doilea trimestru al anului 2024, importurile totale s-au ridicat la 9,5 miliarde de dolari, puțin mai mici decât cele de 9,7 miliarde de dolari din anul precedent. Cu toate acestea, s-a înregistrat o scădere de 23% a volumului, în mare măsură influențată de o creștere cu 18% a prețurilor în această perioadă.