Prețurile la cereale, în scădere. Cine face jocurile pe piață
Prețurile la cereale sunt în scădere și nici prognozele pentru perioada următoare nu sunt prea optimiste, din cauza ofertei mari venite din Rusia și Ucraina.
În același timp, euro a urcat la nivelul maxim din ultima jumătate de an, ceea ce face ca exporturile de cereale să fie mai scumpe. Iar dacă în Vestul Europei plouă non-stop, vremea blândă ajută recoltele la Marea Neagră, unde se așteaptă producții bune.
Reducerea suprafețelor cultivate cu grâu în Europa de Vest ar fi trebuit să oprească scăderea prețurilor, ceea ce nu se prea întâmplă. La grâu, prețurile se mențin cu greu la 220 de euro/to, la începutul anului 2024, cu 80 de euro/tonă mai puțin față de anul trecut, pe fondul presiunii venite din partea exporturilor realizate de cele două mari puteri: Rusia și Ucraina.
În același timp, la porumb, prețurile au încep noul an de la 198 de euro pe tonă, în timp ce la rapiță se situau sub 440 de euro pe tonă. Deocamdată, este liniște pe piață, fiind consemnate volume reduse de tranzacționare atât pe piața fizică, cât și pe futures, iar ceva schimbări sunt așteptate pentru finalul săptămânii.
Competitivitatea slabă a exporturilor europene rămâne principala problemă pentru o redresare a prețurilor. Presiunea prețurilor provine din oferta constant ridicată din Rusia și Ucraina pe piețele internaționale.
Potrivit comercianților și analiștilor, prețurile la grâul ucrainean și rusesc se încadrau între 262 și 265 dolari pe tonă (FOB), în noiembrie 2023, de exemplu. Spre comparație, cele mai ieftine oferte de grâu francez erau cu 4 – 7 USD/tona FOB peste cele mai mici prețuri de ofertă din Marea Neagră, conform Agrarheute.
Costurile mari de transport maritim din Europa către Egipt limitează, de asemenea, competitivitatea în comparație cu originile din Marea Neagră, susțin analiștii. În același timp, cursul de schimb euro/dolar, care a atins cel mai ridicat nivel din iulie anul trecut, face ca exporturile europene să fie semnificativ mai scumpe.