Prevalență alarmantă a tulburărilor mintale: 3 cazuri la 100 de persoane
Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) avertizează că, în ultimul deceniu, în țara noastră, s-a dublat prevalența tulburărilor mintale și de comportament, ajungând ca, în 2021, să avem 3 cazuri la 100 de persoane.
Potrivit datelor INSP, în 2012, prevalența acestui tip de tulburări era de aproximativ 1.566 de cazuri la 100.000 de persoane, comparativ cu 2.890 de cazuri la 100.000 de persoane în 2021 (3 cazuri/100 de persoane).
„Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecţiuni mintale au nevoie de suport şi asistenţă medicală, dar stigmatizarea, discriminarea şi încălcările drepturilor oamenilor cu afecţiuni mintale sunt larg răspândite în comunităţile de pretutindeni”, transmite INSP.
De asemenea, INSP subliniază că evenimentele tragice din întreaga lume determină ca, la nivel global, sănătatea mintală să fie puternic afectată.
Totuși, așa cum subliniază INSP, ”domeniul sănătăţii mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulţi oameni, atingerea şi menţinerea sănătăţii mintale este o provocare”.