Prima centrală termică modulară provizorie a fost pusă în funcțiune în București
Prima centrală termică modulară provizorie este deja operațională în București și produce de o săptămână căldură pentru aproximativ 200 de blocuri din zonă. Soluția curajoasă acceptată de reprezentanții Termoenergetica a fost implementată cu trei săptămâni înainte de termenul prevăzut prin contract.
Pusă în funcțiune în locația fostului CET Titan, va asigura o sursă suplimentară de energie termică pentru consumatorii din zona de Nord-Est a Municipiului București.
În condițiile în care în prezent întregul sistem de termoficare produce 1.000 de Gigacalorii/oră, centrala termică modulară aduce un plus de 60 gigacalorii/oră, fiind o soluție găsită de Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica.
Pentru 200 de blocuri din zonă, energia termică vine în prezent numai de la centrala aceasta. Prin degrevare, energia de la CET Sud ajunge astfel mai mult la locuințele din estul și nord estul Bucureștiului.
„Funcționează de marți (7 februarie, n.r.), de săptămâna trecută și a prins, din fericire, săptămâna cea mai geroasă pe care am avut-o în iarna aceasta”, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Conform edilului, primăria plătește doar prețul de producție.
„Așa cum cumpără de la ELCEN, așa cumpără și de la acest operator privat care, prin închiriere, a pus la dispoziție această locație. Terenul aparține unei companii din subordinea Ministerului Energiei, care vrea să facă aici o centrală definitivă”, a mai spus Dan.
Soluția de avarie
La sfârșitul lunii septembrie, Termoenergetica București scotea la licitație un contract de 20,6 milioane de lei pentru închirierea a 20 de capacități modulare de producere a agentului termic în mai multe puncte termice de proximitate (centrale termice de cartier) ale CMTEB.
Contractul va fi în vigoare până la 30 aprilie 2024 (cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei ani) și este împărțit în trei loturi, pe sectoare. Vor fi patru unități de producție a agentului termic în Sectorul 1, șase în Sectorul 2, trei în Sectorul 4, unul în Sectorul 4, trei în Sectorul 5 și trei în sectorul șase.
Serviciile conexe închirierii capacităților modulare de producere a energiei termice şi a apei de adaos, respectiv: montajul, instalarea, proiectarea, obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru punerea în funcțiune a instalațiilor, precum și supravegherea funcționării, mentenanța, instruirea personalului, au fost realizate de către firma S.C. Energofor S.R.L..
Capacităţile modulare au o putere termică instalată cuprinsă între 30 Gcal/h și 60 Gcal/h, în funcție de diagrama de reglaj, în sezonul de iarnă şi 10 Gcal/h și 15 Gcal/h în sezonul de vară. Necesarul de apă de adaos (tratată) pentru completarea volumului pierdut în rețelele termice primare CMTEB este de 50 tone/h. Montarea acestora a fost realizată pe amplasamentul din Strada Ion Șahighian nr. 4, din sectorul 3 al Capitalei.
Această sursă de producere a energiei termice este o soluție provizorie până la momentul implementării unui proiect de investiții de către proprietarul terenului, Compania Titan Power.